Jak uvařit vajíčka, aby nepraskla? Máme pro vás 4 rady, jak prasknutí předejít

Vajíčka neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům, ať už jako tradiční výslužka pro koledníky, nebo také jako součást pohoštění pro návštěvu. Z vařených vajec připravujeme nejčastěji pomazánku či vaječnou tlačenku.
S Velikonocemi je spojená velká spotřeba vajec, ať už na výslužku pro koledníky, tak i na přípravu pohoštění. U vařených vajec, která chceme darovat jako výslužku, dbáme, aby byla dokonale uvařená a bez nevzhledných prasklin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy na vaření vajec bez prasklin
Poradíme, jak připravit dokonalá vajíčka bez chyby:
- Vajíčka si vytáhneme z lednice alespoň o 15 minut dříve, než je budeme vařit, a necháme je na lince při pokojové teplotě. Předejdeme tím teplotnímu šoku při vložení studených vajec do vroucí vody.
- Do vody vždy přidáme sůl nebo trochu octa. To zajistí, že i kdyby některé vejce prasklo, bílek nevyteče ven.
- Vejce na širším konci propíchneme špendlíkem. To umožní, aby se dovnitř dostal vzduch, vajíčka nebudou praskat a také půjdou lépe loupat.
- Vajíčka vkládáme vždy do vroucí vody (samozřejmě za předpokladu, že nejsou příliš studená z lednice), díky tomu můžeme přesně odpočítat dobu varu.
Pokud plánujete, co uvařit na velikonoční svátky za dobroty pro koledníky, nechte se inspirovat báječnou vaječnou tlačenkou se šunkou a zeleninou.
Komentáře