Jak uvařit vajíčka, aby se dobře loupala? Tři tipy, díky kterým to jde snadno
Vajíčka obvykle nechybí v našem jídelníčku - máme je rádi, navíc jsou bohatá na živiny, bílkoviny i železo. Nejčastější úpravou je vejce uvařené natvrdo, které využijeme do salátů, na pomazánku či jen nakrájené na krajíci chleba s máslem.
Vařená vajíčka využíváme do celé řady receptů. V období Velikonoc spotřeba narůstá díky přípravě pohoštění pro koledníky a také barvení vajec k výslužce. Přesto nás může i jednoduchá úprava vajíček potrápit, když pak skořápky nejdou lehce oloupat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit vajíčka, aby se dala oloupat
Poradíme několik tipů, jak vařit vajíčka, aby se dala snáze oloupat bez trhání bílku:
- Vejce bychom měli vkládat do vroucí vody v dostatečně velkém hrnci, aby byla vajíčka úplně ponořená. Do vody můžeme také přidat lžičku jedlé sody, která při vaření zvyšuje pH bílku a ten se méně lepí na skořápku.
- Jakmile budou vajíčka uvařená, ihned je musíme zchladit studenou vodou. Vodu v hrnci můžeme i několikrát vyměnit či k ní přidat kostky ledu. Ledová voda totiž vajíčko uvnitř smrští, díky čemuž se vytvoří prostor mezi skořápkou a bílkem.
- K vaření natvrdo si vybíráme vajíčka staršího data, nikoli čerstvá, která nejsou tak vyzrálá a jdou hůře loupat i přes dodržené zásady vaření.
S vařenými vajíčky můžeme vykouzlit spoustu pokrmů. Máme pro vás klasický recept na báječnou vajíčkovou pomazánku, kterou můžete pohostit rodinu i přátele.
Komentáře