Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit vajíčka, aby se dobře loupala? Tři tipy, díky kterým to jde snadno
Zdroj: Pixabay - Imoflow

Vajíčka obvykle nechybí v našem jídelníčku - máme je rádi, navíc jsou bohatá na živiny, bílkoviny i železo. Nejčastější úpravou je vejce uvařené natvrdo, které využijeme do salátů, na pomazánku či jen nakrájené na krajíci chleba s máslem.

Vařená vajíčka využíváme do celé řady receptů. V období Velikonoc spotřeba narůstá díky přípravě pohoštění pro koledníky a také barvení vajec k výslužce. Přesto nás může i jednoduchá úprava vajíček potrápit, když pak skořápky nejdou lehce oloupat.

Jak uvařit vajíčka, aby se dala oloupat

Poradíme několik tipů, jak vařit vajíčka, aby se dala snáze oloupat bez trhání bílku:

  1. Vejce bychom měli vkládat do vroucí vody v dostatečně velkém hrnci, aby byla vajíčka úplně ponořená. Do vody můžeme také přidat lžičku jedlé sody, která při vaření zvyšuje pH bílku a ten se méně lepí na skořápku.
  2. Jakmile budou vajíčka uvařená, ihned je musíme zchladit studenou vodou. Vodu v hrnci můžeme i několikrát vyměnit či k ní přidat kostky ledu. Ledová voda totiž vajíčko uvnitř smrští, díky čemuž se vytvoří prostor mezi skořápkou a bílkem.
  3. K vaření natvrdo si vybíráme vajíčka staršího data, nikoli čerstvá, která nejsou tak vyzrálá a jdou hůře loupat i přes dodržené zásady vaření.

S vařenými vajíčky můžeme vykouzlit spoustu pokrmů. Máme pro vás klasický recept na báječnou vajíčkovou pomazánku, kterou můžete pohostit rodinu i přátele.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli