Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčka jsou nepostradatelnou surovinou v kuchyni, můžeme z nich připravit dokonalé pokrmy a také moučníky. Jsou důležitá především pro svůj velký obsah bílkovin, železa a také vitamínu D. Poradíme vám, jak připravit vejce na měkko.

Vajíčka jsou důležitou surovinou v mnoha pokrmech, navíc dokážou propojit suché a tekuté suroviny. Chutnají báječně jako míchaná, sázená, zastřená nebo také na měkko. Tyto typy pokrmů volíme nejčastěji jako chutnou snídani.

Jak připravit vejce na měkko

Základem je především koupě kvalitních vajec, nejlépe domácích od chovatele, a dodržovat jejich správné skladování v lednici.

  1. Před samotným vařením vejce vytáhneme a necháme je při pokojové teplotě asi 15 minut. Zmírníme tím teplotní šok a vajíčko nepraskne.
  2. Nyní si do menšího kastrolu nalijeme vodu a přivedeme ji k varu.
  3. Jakmile bude vřít, opatrně vložíme vejce pomocí polévkové lžíce do vody a od této doby začínáme odpočítávat přesně 5 minut.
  4. Po uplynutí doby vaření vajíčka odstavíme a ihned zchladíme studenou vodou, kterou vyměníme několikrát za sebou. Zastavíme tím proces varu ve vejci a žloutek zůstane tekutý.
Pojďte si vyzkoušet báječný a netradiční recept na vejce v troubě, doplněné o plísňový sýr a zalité vyšlehanými bílky.
Napište nám, jakou úpravu vajec máte rádi u vás doma.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky