Jak uvařit vejce na měkko? Poradíme, kolik minut postačí, aby byl žloutek tekutý
Vajíčka jsou nepostradatelnou surovinou v kuchyni, můžeme z nich připravit dokonalé pokrmy a také moučníky. Jsou důležitá především pro svůj velký obsah bílkovin, železa a také vitamínu D. Poradíme vám, jak připravit vejce na měkko.
Vajíčka jsou důležitou surovinou v mnoha pokrmech, navíc dokážou propojit suché a tekuté suroviny. Chutnají báječně jako míchaná, sázená, zastřená nebo také na měkko. Tyto typy pokrmů volíme nejčastěji jako chutnou snídani.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vejce na měkko
Základem je především koupě kvalitních vajec, nejlépe domácích od chovatele, a dodržovat jejich správné skladování v lednici.
- Před samotným vařením vejce vytáhneme a necháme je při pokojové teplotě asi 15 minut. Zmírníme tím teplotní šok a vajíčko nepraskne.
- Nyní si do menšího kastrolu nalijeme vodu a přivedeme ji k varu.
- Jakmile bude vřít, opatrně vložíme vejce pomocí polévkové lžíce do vody a od této doby začínáme odpočítávat přesně 5 minut.
- Po uplynutí doby vaření vajíčka odstavíme a ihned zchladíme studenou vodou, kterou vyměníme několikrát za sebou. Zastavíme tím proces varu ve vejci a žloutek zůstane tekutý.
Komentáře