Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?

Když se Vás přátelé zeptají, jak jste na tom s vařením, také říkáváte s nadsázkou: "Ále, připálím i vodu na čaj a zkazím i vejce natvrdo." ? Už to nemusí být pravda. S námi snadno připravíte vejce naměkko, nahniličku i natvrdo.

Jak uvařit vejce?

Vejce naměkko, na hniličku nebo natvrdo, všechny se připravují podobně. Liší se jen délkou doby varu ve vodě - bílkoviny se ve vajíčku při vaření srážejí postupně, od skořápky ke středu. Čím déle necháte vejce vařit, tím bude obsah skořápky tužší.

Vejce naměkko

Do menšího hrnce dáme tolik vody, aby stačila na úplné ponoření vajec a přivedeme ji k varu. Vejce vložíme do vařící vody a odměříme 5 minut varu - a máte uvařeno vejce naměkko, s pevným bílkem a tekutým žloutkem. Vložíte ho do stojánku na vajíčka, podáte si krajíc chleba s máslem, který jste si připravili už během varu vajec a můžete si pochutnávat.


Vejce nahniličku

Stejně jako u vajec naměkko připravíme hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu. Vložíme vejce a odměříme 7 minut varu - výsledkem jsou vejce s bílkem tuhým a žlutkem polotekutým.

 

Vejce natvrdo

Snad nejčastější úprava vařených vajec, která se pak výborně hodí do salátů, pomazánek, ke špenátu nebo na ozdobu obložených chlebíčků - vejce natvrdo. Vejce vkládáme opět do vařící vody a odměříme 9 minut varu, což je dostatečná doba provaření bílku i žloutku a s každou další minutou bude žloutek více vysušený.

 

Cenné rady pro vaření vajec

  • K vaření připravte dostatečně velký hrnec a dost vody, aby byla vejce ponořená, ne jen namočená v troše bublající vody. Mohla by snadněji popraskat nebo budou nestejnoměrně provařená.

  • Zkuste do vody k vaření přidat pár lžic soli. V případě, že skořápka během pobytu vajíčka ve vodě přece jen praskne, sůl urychlí srážení bílkovin, sražený bílek ucpe prasklinu a nestihnou se tak vytvořit nevzhledné tvary vyčuhující z prasklin vajíčka.

  • Vkládat vejce do studené nebo vařící vody? Klíčem k úspěchu jsou stejné podmínky vaření při každé přípravě vajec. Jednotlivé části vajíčka se začínají srážet už při teplotách nad 60 °C a dobu vaření tak těžko odhadnete, poku začínáte se studenou vodou. Vajíčka tedy vždy vkládejte do vroucí vody a už nebudete nikdy muset přemýšlet, jak dlouho se vaří. Do hrnce je umístěte pomalu, uložené na lžíci, ať jim zbytečně nenaťuknete skořápku.

  • Aby vejce při varu nepopraskala nechte je před vařením ohřát na pokojovou teplotu, to by mělo zabránit popraskání skořápky. Nebo do vody, ve které vejce vaříte, přidejte trochu octa.

  • Aby se uvařená vejce dobře loupala, po uvaření z nich vařící vodu slijte a vejce prudce zchlaďte ve vodě studené. Tím také zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi. Vajíčka není třeba chladit dlouho, k teplotnímu šoku postačí 1-2 minuty ve studené vodě.

  • Jak poznat čerstvé vejce od staršího? Jednoduše - stačí vajíčka ponořit do studené vody. Ta, co vyplavou nahoru, jsou staršího data. (Uvnitř vejce je malá vzduchová kapsa. Postupem času do vejce porézní skořápkou proniká další vzduch, vzduchová kapsa se zvětšuje a vejce ve vodě nadlehčuje.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky