Uvařit vejce bezpečně a správně s námi zvládne opravdu každý
Vaření vajec je jedna z nejjednodušších kuchařských činností, ale i tu můžeme pokazit nesprávným postupem. Začátečníkům jistě pomůže náš návod. Vaření vajec, stejně tak i další způsoby zpracování vajíček, patří mezi první kuchařské dovednosti, které se v kuchyni učíme.
Vejce nesmí být studená z chladničky nebo spíže, popraskala by skořápka. Přineseme je tedy včas, aby získala pokojovou teplotu. Pokud mají ušpiněnou skořápku, umyjeme ji. Vaříme-li větší počet (5+) vajec najednou, je výhodnější je vložit do vody v drátěném košíčku nebo naskládat do hrnku, zalít horkou vodou a rychle ohřát, aby se co nejrychleji vařila. Uvaří se za stejnou dobu a pak je všechna najednou vyjmeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit vejce
Zvládne to i dítě.
- Voda musí vařit, ale ne prudce, spíš jen mírně bublá.
- Do vody vhodíme špetku soli, která zabrání úniku obsahu, pokud vejce přece jen praskne.
- Někdo vejce propichuje špendlíkem na tupém konci před vložením do vody. Tím předejdeme prasknutí skořápky, ale není to nutný postup a chce to cvik, abychom vejce nerozmáčkli.
- Vejce opatrně vkládáme do vody po jednom lžící nebo naběračkou a když máme všechna ve vodě, uvedeme ji do opětovného varu a ztlumíme plamen, aby nevařila prudce. Vejce musí být ponořená. Vejce, které se nepotopí, je pravděpodobně zkažené.
- Od této doby sledujeme čas varu.
- Vejce naměkko vaříme 2,5–3 minuty podle velikosti.
- Vejce nahniličku vaříme 3–4 minuty.
- Vejce natvrdo vaříme 8–10 minut. Nevaříme zbytečně dlouho, protože působením síry žloutek mění barvu na nehezky zelenou.
- Po této době vejce scedíme nebo vyjmeme a zalijeme studenou vodou. Prudké vystřídání teplot pomůže snadnějšímu loupání skořápky. Skořápku můžeme také opatrně naťuknout a vyměnit studenou vodu. Vejce loupeme částečně nebo úplně zchladlá. Prasklé vejce loupeme ponořené pod vodou.
- Snídaňová vejce naměkko nechladíme, posadíme je do stojánku a odstraníme špičku.
Tip: Vejce můžeme vařit také tak, že je vložíme do hrnku, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vhodíme špetku soli. Pak ztlumíme plamen a dobu varu zkrátíme na polovinu proti klasickému vaření. Výhodou je, že prasknutí skořápky omezíme pomalejším zahříváním na minimum a také nemusíme manipulovat rukama nad párou při vkládání vajec.
Prasklá vejce zpracujeme na pomazánku. Jednu z mnoha ukazuje náš videorecept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak správně skladovat vejce? 4 tipy pro jejich delší trvanlivost
Komentáře