Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření vajec v páře je skvělým způsobem, jak vejce uvařit přesně takové, jaké ho chceme mít. Tato technika zajistí jemnější texturu bílku, méně popraskanou skořápku a snadné loupání. Naučte se s námi tento jednoduchý trik.

Vejce patří k nejuniverzálnějším surovinám v kuchyni. Jejich vaření v páře je nejen snadné, ale také šetrné ke skořápce i samotnému obsahu. Díky tomu získáte dokonale uvařená vejce, a to bez rizika rozpraskání. Tato metoda je ideální jak pro přípravu natvrdo, tak i na měkko.

Jak uvařit vejce v páře

Doporučujeme narušit skořápku, aby mohla unikat pára. Nejsnadnějším způsobem je udělat do skořápky dírku třeba nožem a vejce položit dírkou nahoru, aby nevytékal jeho obsah ven.

  1. Do hrnce si nalijte přiměřené množství vody a na pařáček položte vajíčka s dírkou ve skořápce. Zabráníte tak nechtěnému prasknutí skořápky.
  2. Hrnec přiklopte pokličkou a vodu přiveďte k varu.
  3. Od tohoto momentu vařte vejce 6 minut pro tekutý žloutek, 8 minut pro vejce nahniličko a 12 minut pro vejce uvařené natvrdo.
  4. Po uplynutí doby varu ponořte vejce do studené vody, aby se zchladila.

Vaření vajec v páře je snadná, rychlá a efektivní metoda, která vám přinese dokonalý výsledek. Ať už dáváte přednost vejci naměkko, natvrdo nebo na hniličku, snadno je připravíte vždy přesně podle svých představ. Vyzkoušejte tento způsob a přesvědčte se sami.

Podle následujícího videa se můžete naučit ozdobné servírování vajíček:

 

Komentáře

Další tipy a triky