Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm, který bez pochyby najdete v každé české kuchařce. Šťavnaté maso, nadýchané knedlíky a dokonale dochucené zelí - tak právě proto je tento pokrm mezi všemi tolik oblíbený.

Vepřo knedlo zelo rozhodně patří mezi hlavní pilíře české kuchyně. Tento pokrm nezklame při žádné sváteční události. Skládá se z plátků libového vepřového masa, nadýchaných houskových knedlíků a lahodného sladkokyselého zelí.

Jak připravit knedlo vepřo zelo

Příprava oblíbeného knedlo vepřo zela trvá déle, avšak výsledek vás i rodinu uchvátí. Budete potřebovat tyto suroviny: 500 g vepřové krkovice, 5 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kmín, 1 velkou cibuli, 50 g vepřového sádla, 1 lžíci hladké mouky (na zaprášení výpeku).

  1. Nejprve krkovici osolte, opepřete a posypte kmínem. Důkladně ji také ze všech stran potřete česnekem.
  2. Nyní oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Připravenou cibuli vložte do pekáče, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a na tento základ maso položte. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 1,5 hodiny do změknutí.
  3. Lák ze zelí slijte do hrníčku a zelí pokrájejte na menší kousky.
  4. Na rozehřátém sádle osmahněte nakrájenou slaninu na špalíčky, cibuli na kostičky a přisypte kmín.
  5. Ke slanině přidejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Osolte, přidejte 3 lžíce cukru a ocet podle chuti. Provařujte asi 15 minut.
  6. Upečené maso vyndejte z pekáče a nechte 15–20 minut odpočívat.
  7. Provařené zelí nyní zahustěte zaprášením hrubou moukou, případně rozmíchanou záklechtkou a znovu provařte asi 15 minut.
  8. Výpek z pekáče, ve kterém jste pekli maso, nyní zahřejte na sporáku, tak aby se šťáva trochu odpařila. Zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte.
  9. Výpek zalijte 200 ml vody nebo podle potřeby a provařujte 15 minut.
  10. Připravené vepřo zelo podávejte s houskovým knedlíkem.

Tento báječný recept na vepřo knedlo zelo, vyžaduje více času a také trpělivosti, avšak odměnou za to je chutný nedělní oběd. Jak postupovat krok za krokem, vám poradí videorecept. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky