Jak uvařit vepřo knedlo zelo? Tradiční recept okouzlí každého strávníka
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm, který bez pochyby najdete v každé české kuchařce. Šťavnaté maso, nadýchané knedlíky a dokonale dochucené zelí - tak právě proto je tento pokrm mezi všemi tolik oblíbený.
Vepřo knedlo zelo rozhodně patří mezi hlavní pilíře české kuchyně. Tento pokrm nezklame při žádné sváteční události. Skládá se z plátků libového vepřového masa, nadýchaných houskových knedlíků a lahodného sladkokyselého zelí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit knedlo vepřo zelo
- Nejprve krkovici osolte, opepřete a posypte kmínem. Důkladně ji také ze všech stran potřete česnekem.
- Nyní oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Připravenou cibuli vložte do pekáče, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a na tento základ maso položte. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 1,5 hodiny do změknutí.
- Lák ze zelí slijte do hrníčku a zelí pokrájejte na menší kousky.
- Na rozehřátém sádle osmahněte nakrájenou slaninu na špalíčky, cibuli na kostičky a přisypte kmín.
- Ke slanině přidejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Osolte, přidejte 3 lžíce cukru a ocet podle chuti. Provařujte asi 15 minut.
- Upečené maso vyndejte z pekáče a nechte 15–20 minut odpočívat.
- Provařené zelí nyní zahustěte zaprášením hrubou moukou, případně rozmíchanou záklechtkou a znovu provařte asi 15 minut.
- Výpek z pekáče, ve kterém jste pekli maso, nyní zahřejte na sporáku, tak aby se šťáva trochu odpařila. Zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte.
- Výpek zalijte 200 ml vody nebo podle potřeby a provařujte 15 minut.
- Připravené vepřo zelo podávejte s houskovým knedlíkem.
Tento báječný recept na vepřo knedlo zelo, vyžaduje více času a také trpělivosti, avšak odměnou za to je chutný nedělní oběd. Jak postupovat krok za krokem, vám poradí videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahustit polévku záklechtkou? Zahuštění tímto způsobem zabere pouze pár minut
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Co použít místo drahého másla? Vyzkoušejte sádlo, margarín nebo třeba obyčejný jogurt
Komentáře