Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový jazyk řadíme mezi vnitřnosti. Jeho chuť je delikátní, nevšední a jemná a přesto je to surovina opomíjená. Přitom v minulosti se jednalo o oblíbenou a tradiční pochoutku, která měla své pevné místo v české kuchyni.

Dříve bylo běžné zpracovávat celé poražené zvíře a tak máme na vepřový jazyk mnoho receptů. Jazyk obsahuje poměrně nízké množství tuku a je bohatý na bílkoviny. Příprava vepřového jazyka zabere více času, ale jeho výrazná a lahodná chuť za tu námahu rozhodně stojí.

Jak uvařit vepřový jazyk

Protože je třeba vařit jazyk poměrně dlouhou dobu, doporučujeme použít tlakový hrnec, který dobu varu výrazně zkrátí.

  1. Jazyk nejprve důkladně očistíme a opláchneme.
  2. V obyčejném či tlakovém hrnci vaříme jazyk do změknutí.
  3. Po uvaření je třeba jej oloupat, loupeme od kořene ke špičce.
  4. Nakonec jazyk nakrájíme na tenké plátky a podáváme třeba s bramborami. Plátky je možné ještě krátce osmažit na pánvi, získají tak na křupavosti.

Stejně jako jazyk, tak i ledvinky vyžadují speciální péči. Abyste věděli, jak s nimi zacházet, můžete zhlédnout naše video.

 

Další tipy a triky