Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo neodmyslitelně patří k rychlým letním obědům a večeřím, do kterých zužitkujeme čerstvou sezónní zeleninu. Můžeme je podávat s čerstvým chlebem, smaženými bramboráčky nebo jen tak samotné. Přinášíme vám hned několik tipů, jak tento pokrm zdokonalit.

Zeleninové lečo tvoří směs paprik, rajčat a cibule v takovém poměru, aby vznikla správně hustá směs. Výslednou konzistenci upravíme přidáním vajec a rajského protlaku. Je to tak prosté a přitom tak dobré. A co víc? Nadbytek zeleninové směsi (bez vajec) můžeme zavařit do sklenic a využívat po celou zimu jako rychlý oběd

Jak uvařit zeleninové lečo

Na zeleninové lečo budeme potřebovat čerstvé papriky, rajčata, cibuli - nejčastěji v poměru 4 díly paprik, 2 díly rajčat a 1 díl cibule. Rajčata je dobré předem oloupat, a to tak, že je spaříme horkou vodou. Komu slupka nevadí, může ponechat. V případě, že plánujeme lečo zavařit, postupujeme stejně, jen ke konci vaření nepřidáme vejce ani uzeninu. 

  1. Papriky omyjeme, odstraníme semínka a pokrájíme na kousky, stejně jako oloupaná rajčata.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme.
  3. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, které dodá pokrmu tu správnou vůni.
  4. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme česnek a sladkou mletou papriku.
  5. Přisypeme papriky a dusíme do změknutí přibližně 10–20 minut. Poté přidáme rajčata a dusíme dalších 15–20 minut pro zredukování tekutiny.
  6. Ke konci vaření vmícháme vejce a podle chuti přidáme rajčatový protlak. Dochutíme solí, pepřem, případně dosladíme, pro pikantnost lze přidat chilli.

Výborné zeleninové lečo podáváme s čerstvým chlebem. Pro milovníky masa můžeme do leča přidat nakrájenou uzeninu, nejčastěji klobásku, případně zbylý špekáček z opékání. 

Celý postup přípravy leča můžete zhlédnout také v našem podrobném videonávodu:

Patří lečo k vašim oblíbeným pokrmům? Podělte se s námi o vaše osvědčené tipy do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky