Jak uvařit zeleninové lečo? Z rajčat a paprik připravíme během chvilky lahodný pokrm
Lečo neodmyslitelně patří k rychlým letním obědům a večeřím, do kterých zužitkujeme čerstvou sezónní zeleninu. Můžeme je podávat s čerstvým chlebem, smaženými bramboráčky nebo jen tak samotné. Přinášíme vám hned několik tipů, jak tento pokrm zdokonalit.
Zeleninové lečo tvoří směs paprik, rajčat a cibule v takovém poměru, aby vznikla správně hustá směs. Výslednou konzistenci upravíme přidáním vajec a rajského protlaku. Je to tak prosté a přitom tak dobré. A co víc? Nadbytek zeleninové směsi (bez vajec) můžeme zavařit do sklenic a využívat po celou zimu jako rychlý oběd.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit zeleninové lečo
Na zeleninové lečo budeme potřebovat čerstvé papriky, rajčata, cibuli - nejčastěji v poměru 4 díly paprik, 2 díly rajčat a 1 díl cibule. Rajčata je dobré předem oloupat, a to tak, že je spaříme horkou vodou. Komu slupka nevadí, může ponechat. V případě, že plánujeme lečo zavařit, postupujeme stejně, jen ke konci vaření nepřidáme vejce ani uzeninu.
- Papriky omyjeme, odstraníme semínka a pokrájíme na kousky, stejně jako oloupaná rajčata.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme.
- V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, které dodá pokrmu tu správnou vůni.
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme česnek a sladkou mletou papriku.
- Přisypeme papriky a dusíme do změknutí přibližně 10–20 minut. Poté přidáme rajčata a dusíme dalších 15–20 minut pro zredukování tekutiny.
- Ke konci vaření vmícháme vejce a podle chuti přidáme rajčatový protlak. Dochutíme solí, pepřem, případně dosladíme, pro pikantnost lze přidat chilli.
Výborné zeleninové lečo podáváme s čerstvým chlebem. Pro milovníky masa můžeme do leča přidat nakrájenou uzeninu, nejčastěji klobásku, případně zbylý špekáček z opékání.
Celý postup přípravy leča můžete zhlédnout také v našem podrobném videonávodu:
Patří lečo k vašim oblíbeným pokrmům? Podělte se s námi o vaše osvědčené tipy do komentářů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit rajčatový protlak a zavařit ho do skleniček. Vyzkoušejte jednoduchý recept
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Komentáře