Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vařily povidla naše babičky? Máme pro vás rady a tipy ze starých kuchařek
Zdroj: Top recepty

Povidla jsou skvělou a hodnotnou pochoutkou, kterou používáme nejen jako náplň moučníků, ale i k mazání pečiva nebo do jogurtu k snídani. Mnozí této dobrotě dají přednost před marmeládou a pokud použijeme dobře vyzrálé švestky, může být k výrobě povidel spotřeba cukru minimální.

Na vaření povidel máme své oblíbené recepty, ke kterým se vždy na podzim vracíme. Zkoušíme povidla s mícháním i bez míchání, na sporáku i v troubě, někdy přidáváme ocet. Jak ale vařily povidla naše babičky nebo dokonce prababičky? Máme pro vás inspiraci ze starých kuchařek, třeba některé osvědčené rady poslouží i vám.

Jak vařit povidla úsporně

Možná vás zaujme několik tipů z Úsporné kuchařky z roku 1928, kterou napsala a sestavila Anuše Kejřová, majitelka koncessované kuchařské školy a odborná učitelka z Hradce Králové:

  • V době švestek hledíme koupiti na povidla švestky již hodně zralé, které jsou sladší. 
  • Švestky rozloupané dáme do hrnce vařiti. Abychom nemusili stále povidla hlídati a k nim topiti, vařme je, když topíme ráno, v poledne a večer, a to vždy je nechávejme na stranách plotny, aby se nám nepřipálila.
  • Nůši švestek budeme vařiti třeba několik dní, než zhoustnou. Když povidla houstnou, musí se jimi stále míchati, neb se ráda připalují. Stane-li se nám již ta nehoda, tedy je rychle do jiné nádoby přendejme. Hustá musí býti tak, aby se nám ode dna dělila.
  • Bývá zvykem, že když se vaří povidla, topí se celý den a stále se jimi míchá, až jsou hotova. Je to škoda času a paliva; takto se uvaří, aniž bychom byly tím nějak obtěžovány a nepřipálí se, jakž se často stává při rychlém vaření.
  • Švestkové pecky jsou velice cenným materiálem v kuchyni; pecky se vyperou a dobře v troubě usuší. K další potřebě uchováme je na suchém místě. Výborné jsou z nich (z jader) cukrovinky

Jak se nespálit při vaření povidel

Marie Janků-Sandtnerová, odborná učitelka vaření a domácího hospodářství, ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů (z dvacátých let minulého století) radí:

  • Hodně zralé, oprané švestky zbavíme pecek, trochu je rozvaříme a dáme do druhého dne do studena.
  • Pak stále jimi míchajíce uvaříme je hodně na husto. Hustá horká povidla nalijeme do čistých nádob, když vychladla, položíme na povrch rumem namočené kolečko ve velikosti průměru nádobky z pergamenového papíru a nádobu povážeme dvakráte pergamenovým papírem, mezi který rozetřeme salicylový prášek. 
  • Při vaření veškerých povidel dbáme, aby se celá plocha dna stejně zahřívala.
  • Pod ruku, kterou povidla mícháme, dáme si kastrol se studenou vodou, kterou častěji vyměníme, aby rozžhavená plotna nám nepálila na ruku.
  • Vařečku máme s dlouhým držadlem, aby nás zavařenina nepostříkala a nespálila.
  • Povidla slazená: Oprané, pecek zbavené švestky rozvaříme a prolisujeme. Pak přidáme dobrý vinný ocet nebo citronovou šťávu a uvaříme je do husta, načež přisypeme cukr a znovu je povaříme. Na 2,5 kg zralých švestek dáme 40 až 50 dkg krystalového cukru, k tomu 1/4 l vinného octa nebo z 5 citronů šťáva.

Švestková povidla z trouby

Na závěr pro vás ještě máme video-recept, který vás naučí připravit skvělá švestková povidla v troubě. Povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu. Co se týče postupu máme dvě možnosti - při vyšší teplotě jsou povidla uvařená rychleji, ale při nižší teplotě je uvaříme za výrazně delší dobu. 

Máte ještě nějaké další rady na přípravu povidel? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky