Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dnešní době má nejeden z nás hlouběji do kapsy. Ať už se vás to týká z jakéhokoliv důvodu, máme pro vás tipy, jak ušetřit na jídle, a přitom nepřijít o jeho kvalitu ani chuť. Podívejte se na rady, jak efektivně šetřit.

Není to jen o nutnosti ušetřit, ale také o tom, aby se zbytečně neplýtvalo surovinami a hotovými jídly. Levná jídla jsou často těmi nejchutnějšími a zároveň snadnými i rychlými k přípravě. Jak ušetřit a přitom se plnohodnotně i chutně najíst?

Jak vařit levně a ušetřit

Na následujících řádcích mimo praktické rady a tipy najdete i jídla, která máte rádi a zároveň jsou levná, jenže možná i nechtěně na ně zapomínáte:

  1. Plánujte dopředu a nakupujte jen to, co bude opravdu potřeba. Pak se nestane, že byste měli plný vozík, aniž byste z jeho obsahu nedokázali připravit jídlo.
  2. Dělejte si zásoby jen trvanlivých a často využívaných surovin, vyhnete se tak jejich naprosto zbytečnému vyhazování po prošlém datu spotřeby.
  3. Vařte ze zbytků. Taková jídla bývají opravdu delikátní, byť je už nejspíše nikdy neuděláte zcela stejně. Pokud z nich vařit nemáte v plánu, zamrazte je.
  4. Domácí pečivo je levnější i výživnější oproti tomu kupovanému. A nejde jen o rohlíky či chléb, ale také o bublaniny, do kterých využijete sezónní ovoce.
  5. Luštěniny jsou levné a přitom skvěle zasytí. Vsaďte na hrachovou kaši, čočkovou polévku nebo oblíbené kovbojské fazole. A co takhle luštěninové pomazánky?
  6. Maso není potřeba jíst každý den, naopak je zcela v pořádku mít ho jen párkrát do týdne. I na něm lze ušetřit, aniž byste se museli nějak více omezovat.
  7. Zapékané pokrmy leccos odpustí. Můžete do nich použít povadlou zeleninu, zbytky pečeného masa, ale také brambory nebo těstoviny ze včerejšího oběda.
  8. Dobroty z jednoho hrnce či pekáčku patří mezi levné a rychle připravené pokrmy. Díky tomu ušetříte nejen finance, ale i čas strávený v kuchyni.
  9. Polévky jsou skvělou volbou pro malé i velké strávníky. Syté přílohy nebo nákypy jsou ale také dobrým řešením, zasytí vás na delší čas.

Máte rádi kuřecí maso? Kupte celé kuře a naporcujte ho - ze skeletů uvařte skvělý vývar i do zásoby, stehna upečte s přílohou a prsa se hodí k přípravě kuřete na paprice nebo do těstovinového salátu. A co říkáte na kuře neskutečně dobré?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky