Jak vařit co nejlevněji? Zásadní není jen plánování nebo využití zbylých surovin
V dnešní době má nejeden z nás hlouběji do kapsy. Ať už se vás to týká z jakéhokoliv důvodu, máme pro vás tipy, jak ušetřit na jídle, a přitom nepřijít o jeho kvalitu ani chuť. Podívejte se na rady, jak efektivně šetřit.
Není to jen o nutnosti ušetřit, ale také o tom, aby se zbytečně neplýtvalo surovinami a hotovými jídly. Levná jídla jsou často těmi nejchutnějšími a zároveň snadnými i rychlými k přípravě. Jak ušetřit a přitom se plnohodnotně i chutně najíst?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit levně a ušetřit
Na následujících řádcích mimo praktické rady a tipy najdete i jídla, která máte rádi a zároveň jsou levná, jenže možná i nechtěně na ně zapomínáte:
- Plánujte dopředu a nakupujte jen to, co bude opravdu potřeba. Pak se nestane, že byste měli plný vozík, aniž byste z jeho obsahu nedokázali připravit jídlo.
- Dělejte si zásoby jen trvanlivých a často využívaných surovin, vyhnete se tak jejich naprosto zbytečnému vyhazování po prošlém datu spotřeby.
- Vařte ze zbytků. Taková jídla bývají opravdu delikátní, byť je už nejspíše nikdy neuděláte zcela stejně. Pokud z nich vařit nemáte v plánu, zamrazte je.
- Domácí pečivo je levnější i výživnější oproti tomu kupovanému. A nejde jen o rohlíky či chléb, ale také o bublaniny, do kterých využijete sezónní ovoce.
- Luštěniny jsou levné a přitom skvěle zasytí. Vsaďte na hrachovou kaši, čočkovou polévku nebo oblíbené kovbojské fazole. A co takhle luštěninové pomazánky?
- Maso není potřeba jíst každý den, naopak je zcela v pořádku mít ho jen párkrát do týdne. I na něm lze ušetřit, aniž byste se museli nějak více omezovat.
- Zapékané pokrmy leccos odpustí. Můžete do nich použít povadlou zeleninu, zbytky pečeného masa, ale také brambory nebo těstoviny ze včerejšího oběda.
- Dobroty z jednoho hrnce či pekáčku patří mezi levné a rychle připravené pokrmy. Díky tomu ušetříte nejen finance, ale i čas strávený v kuchyni.
- Polévky jsou skvělou volbou pro malé i velké strávníky. Syté přílohy nebo nákypy jsou ale také dobrým řešením, zasytí vás na delší čas.
Máte rádi kuřecí maso? Kupte celé kuře a naporcujte ho - ze skeletů uvařte skvělý vývar i do zásoby, stehna upečte s přílohou a prsa se hodí k přípravě kuřete na paprice nebo do těstovinového salátu. A co říkáte na kuře neskutečně dobré?
Komentáře