Jak nasytit rodinu co nejlevněji. Máme pro vás několik tipů
Mnozí máme hlouběji do kapsy nárazově před výplatou nebo po nějaké větší rodinné akci, někteří víceméně trvale. My všichni pak řešíme levnější stravování, protože jíst se musí.
Levnější stravování začíná nákupem. Snažili jsme se shrnout nejdůležitější rady a tipy na to, jak nakoupit levněji a jak s potravinami nakládat, abychom neplýtvali a ušetřili co nejvíce peněz, které pak můžeme využít na důležitější platby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit co nejlevněji
Vařit levně zároveň znamená vařit zdravě, protože vaříme ze základních surovin. Jediné, co investujeme navíc, je čas a práce. Vařit levně můžeme i v bytových podmínkách, vše jen přizpůsobíme své současné situaci.
Vybavení domácnosti
Mnohé tipy předpokládají mít domácnost vybavenou alespoň základními mechanickými nebo elektrickými pomocníky. Do některých se opravdu vyplatí investovat, usnadní a urychlí totiž práci nebo umožní vařit s minimálními náklady na energii. S nožem a prkénkem, mísou a vařečkou sice dokážeme mnohé, ale s menším efektem.
Levné vaření z masa
Maso kupujeme ve velkých kusech (půl prasete, celou drůbež, bedýnku od farmáře apod.) a sami doma naporcujeme a zpracujeme do mrazničky nebo zavaříme apod. S naporcováním i zpracováním pomohou naše články na porcování drůbeže, dělení hovězího nebo vepřového masa a další.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Levnější části masa
Častěji používáme méně vyhledávané (a tím levnější) maso (odřezky, kosti, žebra) nebo vnitřnosti, ze kterých lze připravit mnoho výborných pokrmů. Jistě nám také poradí některé zkušenější hospodyně, případně maminky nebo babičky.
Mleté maso si připravíme doma
Mleté maso si připravujeme doma z masa koupeného v celku. Jednak si tím pohlídáme kvalitu a jednak maso vyjde mnohem levněji. Předpokládá to mít doma alespoň ruční mlýnek na maso. Z mletého masa pak vytvoříme různá dobrá jídla.
Levná zelenina
Některé druhy zeleniny a bylinek pěstujeme sami alespoň za oknem nebo na balkóně. Nedá to mnoho práce a máme přísun vitamínů celoročně. Ideální je mít zahrádku. I rady na pěstování nebo sklizeň jsou v našich Tipech a tricích v sekci zahrada. Pokud nemáme tuto možnost, můžeme najít v blízkosti obydlí farmáře nebo zahrádkáře, který se za poměrně málo peněz rád zbaví přebytků.
Domácí je domácí
Na stále zvyšující se ceny potravin můžeme zareagovat tak, že začneme sami péct. Nejde jen o zákusky nebo cukroví, ale i běžné pečivo nebo chléb lze zvládnout v domácích podmínkách. I mouku na ně můžeme kupovat přímo ve mlýnech ve větších baleních, která se vyplatí, zvlášť pokud pečeme častěji nebo pravidelně. Místo kupovaného droždí lze pěstovat mateřský kvásek, který máme kdykoliv po ruce a pečivo s ním je neporovnatelně chutnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Lidové recepty
Častěji následujeme praktické rady a recepty našich babiček a prababiček, které ovládaly umění nakrmit rodinu za málo peněz. Lidové recepty jsou sytivé (pokud omezíme některé nezdravé postupy) i zdravé. Nemusíme se inspirovat jen českou lidovou kuchyní, vyplatí se zabrousit také do italské, slovenské nebo čínské, protože chudší národy si s levným vařením uměly vždy dobře poradit.
Investovat čas a práci do přípravy jídel se vyplatí a tento zvyk je i skvělou výchovnou metodou pro další generace.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Jak vařily povidla naše babičky? Máme pro vás rady a tipy ze starých kuchařek
Trvanlivé potraviny se vyplatí nakoupit do zásoby a mít je stále po ruce. Které to jsou? Vybrali jsme ty nejdůležitější
Komentáře