Aby květák po uvaření zůstal hezky bílý, na to existuje několik metod. Jednou z nich je přidat do vody trochu mléka
Mnoho pokrmů lze připravit tak, že květák zpracujeme syrový. Přípravu jídla sice o pár minut prodloužíme, ale chuť zůstane, protože ji nevylouhujeme do vody. Jsou ale pokrmy, kde je předvařený květák nutností. Z vývaru pak můžeme připravit polévku.
Jak vařit květák, aby zůstal bílý
Květák s přidáním některých potravin zůstane krásně bílý, v některých případech dokonce zbělá. Pokrm nám pak bude ještě více chutnat, protože bude lákavý i na pohled. Vyberte si některý tip, který vám bude nejlépe vyhovovat.
- Květák vkládáme vždy do osolené vroucí vody a vaříme jen nezbytně dlouho.
- Pro zvýraznění květákové chuti přidáme do vody několik květákových listů.
- Do vody ke květáku přilijeme trochu mléka.
- Nebo do vody ke květáku přidáme trochu cukru. Totéž se doporučuje při vaření hrášku nebo chřestu pro zachování jejich svěží barvy.
- Pokud předvařujeme květák na pozdější sterilaci nebo mražení, přidáme do vody lžíci octa nebo citronové šťávy.
Květák na různé způsoby
Z květáku připravíme mnoho výborných pokrmů, hodí se k bramborám i těstovinám. Můžeme ho kombinovat s další zeleninou a dokonce i se žampiony nebo jinými houbami. Jedním z nich je květák zapečený se sýrem a při přípravě se můžeme inspirovat video receptem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít květák na maximum: Připravte si květákovou pizzu, hummus, muffiny nebo jednoduché květákové placičky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ačokča je nenáročná popínavá zelenina. Poradíme, jak ji pěstovat a zpracovat její plody
Komentáře