Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Zdroj: Pixabay

Ať už dozrávající plody svařujeme do marmelád a džemů, nebo ze švestek vaříme chutná povidla, půjde nám práce pěkně od ruky, pokud budeme suroviny vařit po malých dávkách na širší pánvi. Během vaření dochází k rychlému odpařování přebytečné vody.

Větší ovoce nakrájíme na kousky nebo rozmixujeme, menší plody můžeme nechat celé. Pokud má ovoce tužší semínka a slupky, raději ho nejprve prolisujeme. Poté ovoce smícháme s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Kdo chce, přidá želírovací přípravek.                                                                                                     

Jak vařit marmeládu nebo džem po malých dávkách 

Osvědčený postup jde rychle a snadno, protože malé množství směsi se velmi rychle zahřeje a odpaří. Výsledkem je chutný produkt, na kterém si budeme pochutnávat v následujících měsících. Vzhledem k dlouhé trvanlivosti vydrží i déle:

  • Vaření probíhá na pánvi (či v menším hrnci).
  • Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi ovoce a cukru, která při vaření velmi rychle začne houstnout.
  • Během houstnutí ji mícháme.
  • Ke konci varu provedeme želírovací zkoušku, abychom poznali, že je marmeláda (nebo džem) dobře uvařený.
  • Po zhoustnutí hned plníme připravené skleničky (umyté a vypařené), a na pánev dáváme naběračkou další dávku.
  • Nejlepší je vařit současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky.
  • Tento způsob je velmi rychlý, od vaření nebudeme mít mnoho času odcházet.
  • Během vaření i nalévání do sklenic jsme opatrní, abychom se neopařili.
Skleničky s uvařenou marmeládou pro jistotu sterilujeme - obvykle po dobu 20 minut. Jak na to, poradí náš další článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky