Na dovolené u moře vařte levně z místních surovin. Poradíme, jak je nakupovat
Pokud u moře nebydlíme v hotelu s předplaceným stravováním, většinou máme pronajatý apartmán nebo místo v autokempu. V obou případech nejspíš občas využijeme nabídky místního trhu a vaříme ze surovin, které si vybereme.
Vaření z nakoupených potravin vyjde výrazně levněji než stravování v restauracích, a navíc si tímto způsobem nejlépe vychutnáme místní potraviny a speciality. Vidět a ochutnat, jak se vaří v jiných krajích, to patří k cestování. Vzpomínky na různé dobroty pak ještě umocní krásné a pohodové zážitky z cest.
Jak vařit u moře
Během dovolených v jižních letoviscích se mi osvědčily některé postupy a postřehy. Věřím, že pro ty, kdo zatím zkušenosti nemají, mohou být užitečné.
- Pobyty u moře vybírám vždy s ohledem na možnost vlastního vaření. Kuchyňský kout bývá vybaven ledničkou s mrazící přihrádkou, nezbytným nádobím a vařičem. To stačí na to nejnutnější.
- Nejezdím do cizích krajů, abych se živila stejnou českou kuchyní jako celý rok doma. Dovolená je přece ideální možností ochutnat místní potraviny a speciality. Většinou si nevozím ani zavařené jídlo z domova.
- Na místě kupuji převážně čerstvé ovoce, zeleninu, ryby.
- Na to, abychom s celou rodinou třikrát denně zasedli v restauraci ke stolu a dali si nějakou místní dobrotu, není dost peněz. Ale přesto si občas dopřejeme lákavé jídlo v restauraci nebo u stánku. Bylo by škoda trávit cenný čas jen u plotny.
- Hned první den zjistím, kde v místě mají trh s ovocem a zeleninou, kde je nejbližší pekárna a samoobsluha, kde prodávají čerstvé ryby. Na trhu bývá nejčerstvější zboží brzy ráno, nejlevnější naopak před ukončením prodeje.
- Chystám jednoduchá lehká jídla, restovanou zeleninu, různé těstoviny s rychlými zeleninovými omáčkami, saláty, bruschetty apod.
- Vždy si s sebou beru kuchařskou KáPéZetku, ve které je to nejnutnější na vaření. Seznámit se s ní můžete v dalším článku:
Vaření na dovolené u moře může být zábavnou činností pro celou rodinu. Užijte si to. A pokud máte zajímavé zkušenosti a rady, budeme rádi, když je přidáte do komentářů pod článkem. Šťastnou cestu!
Komentáře