Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Ne každý vlastní parní hrnec, ale vaření potravin v páře ovládaly už naše babičky. Vyzkoušejte jednoduchý způsob, pomocí kterého uvaříme v páře nejen brambory, zeleninu a knedlíky, ale i maso a ryby.
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně nevyluhuje do vody. U potravin navíc nehrozí jejich rozvaření, protože proces můžeme lépe kontrolovat. Kromě toho šetříme čas, vodu i energii, protože vařit hrnec vody nebo jen pár centimetrů v hrnci je výrazný rozdíl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit v páře
Pořídíme si v domácích potřebách kovový pařáček s otvory (napařovací podložku). Do hrnce nebo kastrolu nalijeme tolik vody, aby se těsně dotýkala dna pařáčku. Na pařáček můžeme ještě položit papír na pečení ve tvaru kruhu, i ten můžeme na několika místech proděravět, aby pára mohla lépe prostupovat. Díky papíru se potravina k pařáčku nepřilepí. Pařáček můžeme také jednoduše potřít olejem.
Na papír naskládáme potraviny, které chceme vařit. Zakryjeme je dobře těsnící poklicí. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme jen velmi mírně vařit. Tak vzniká největší množství páry. Při déletrvajícím vaření hlídáme hladinu vody a průběžně doléváme vroucí vodu, aby se var v hrnci nepřerušil.
Zkuste v páře uvařit ovocné, bramborové nebo kynuté knedlíky, určitě se vám tato metoda zalíbí. Hodně zdaru!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 7 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 13 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 14 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Vaření v tlakovém hrnci znamená úsporu času i energie. S našimi vychytávkami a tipy obsluhu hravě zvládnete
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Komentáře