Jak vybrat při nákupu chřest. Zapamatujte si 6 znaků čerstvosti
Chřest je oblíbená lahůdková zelenina, zatím stále málo známá, přestože se používala už za časů našich babiček. V mnoha zahrádkách najdeme jemný špargl, který se přidává do kytic, špargl je lidový název pro chřest. Při nákupu chřestových výhonků je potřeba dát pozor na několik znaků jejich čerstvosti.
Chřest je oblíbený nejen jako okrasná rostlina, ale taká jarní delikatesa, která chutná co nejdříve po sklizni, dokud je svěží a kvalitní. Konzumují se výhony, které zbavíme tuhých a dřevnatých částí, poté je tepelně upravíme. Výborně chutnají s holandskou omáčkou. Víte, jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem? Zelený roste na světle a bílý zakrytý zeminou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vybrat při nákupu chřest
Na výběru si dejte záležet. Pokud zatím s chřestem nemáte zkušenosti, můžete přehlédnout některé znaky jeho kvality.
- Hlavičky chřestu by měly být ještě uzavřené a pevné, nerozvinuté.
- Chřest nesmí být povadlý a gumový, "gumovost" svědčí o tom, že od sklizně chřestu již uplynula delší doba. Podobné to bývá u řapíků rebarbory nebo u okurek - starší začínají gumovatět. Pokud ohneme čerstvý chřest, snadno praskne.
- Barva čerstvého zeleného chřestu je pěkně jasná, na špičkách nafialovělá. Bílý chřest je bílý, bez jiného zbarvení.
- Pro výhonky čerstvého chřestu je typické, že vydávají při vzájemném tření typický zvuk (vrzání).
- Uříznuté konce jsou vlhké a nevysušené, i na nich poznáte čerstvost sklizně.
- Čerstvý chřest příjemně voní.
Tip: Pokud mají v obchodě poslední zbytek ovadle působícího chřestu, už na první pohled nepůsobí čerstvě. Raději počkejte na příště.
Chřest je zajímavá rostlina, která po tepelné úpravě chutí připomíná mladý hrášek. Když chřest zbavíte všech tuhých a dřevnatých částí, pochutnáte si na něm. Připravit ho můžete podle následujícího videa.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře