Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Zdroj: Top recepty

Bábovka je oblíbeným moučníkem, který pěkně ozdobí a doplní sváteční tabuli. Nestačí, aby byla dobře propečená, ale musí mít i perfektní povrch. V tom ale může být kámen úrazu a důvod, proč se mnohým z nás do pečení bábovek nechce.

Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných jablek, kandovaného ovoce, strouhané citronové kůry a dalších příchutí, které tu konkrétní bábovku ještě vylepší a provoní. Ale i když se nám bábovka krásně propeče, což zjistíme vpíchnutím špejle, nemáme vyhráno.

Jak vymazat formu na bábovku

Správně vymazaná a vysypaná bábovka je základem snadného vyklopení.

  1. Formu je třeba nejprve vymazat polorozpuštěným tukem, ale není tuk jako tuk. Nejspíš bychom přirozeně hned sáhli po běžném oleji, ale ten stéká ze stěn, proto to není nejlepší volba. Ani máslo není ideální, protože se snadno přepaluje. Zřejmě nejvhodnější je ztužený tuk.
  2. Musíme ho dostat do všech záhybů. Mazání provedeme buď peroutkou nebo si pomůžeme prsty.
  3. Tuk necháme chvíli ztuhnout a pak formu vysypeme - obvykle použijeme hrubou mouku nebo jemně umletou, dobře prosátou strouhanku
  4. Máme i jiné možnosti, co použít na vysypání. Může to být např. polohrubá mouka, kokosová moučka nebo mleté ořechy.
  5. Vysypání provedeme opět pečlivě do všech záhybů formy. Postupujeme tak, že materiál k vysypání nasypeme do formy a krouživým pohybem rozsypeme po celém vnitřním povrchu formy. Teď už si rukama nepomáháme.

Jak nejlépe vyklopit bábovku

Po důkladném propečení našeho dílka nás čeká nejnapínavější část celého procesu, kterou je vyklopení. Buď z formy vyskočí krásná bábovka nebo jen potrhaný ubožáček. Tohle ale neponecháme náhodě.

  1. Upečenou bábovku vytáhneme z trouby a před vyklopením počkáme několik minut, obvykle 5–10.
  2. Pokud se stalo, že nám při pečení těsto přeteklo do středového otvoru, musíme ho nejprve odstranit nožem.
  3. První krok: Na vršek bábovky položíme mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převrátíme. V této chvíli by se bábovka měla sama vyklopit.
  4. Druhý krok: Pokud se však nevyklopí, necháme ji stát otočenou na talíři a na formu zvenku položíme utěrku namočenou v chladné vodě
  5. Po chvilce znovu opatrně zkusíme, zda už se bábovku uvolnila. Je-li třeba, utěrku ještě jednou namočíme. 
  6. Třetí krok: V krajním případě, jestli předchozí kroky selžou, na plotýnku položíme menší hrnec s vroucí vodou a bábovku i s formou na něj postavíme (formou dolů). Necháme ji chvíli v parní lázni a potom by se již bábovka měla určitě vyklopit.
  7. Kdyby to nevyšlo ani tentokrát, raději příště použijeme jiné těsto, a tento výtvor sníme i tak - chutnat nám bude, ale vzhled musíme oželet.
  8. A ještě jeden fígl na závěr: Před vyklopením můžeme projet všechny prohlubně a střed ve formě nejprve kulatým nožem. I tato technika pomůže, ale musíme být opatrní, abychom do bábovky neřízli.

Chcete moučník, který bude chutnat každému a bude skvěle vypadat? Sáhněte po receptu na bábovku, která je jednoduše geniální. Ingredience jen smícháte, vlijete do formy a upečete. Do těsta je možné… Podívejte se na všechny bábovky.

Přejeme příjemné pečení a hlavně krásné výsledky. Inspiraci na osvědčené recepty těch nejlepších bábovek najdete v našem receptáři. Můžete vyzkoušet třeba mrkvovou bábovku, jejímž postupem vás provede názorné video.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář