Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyklopit pracny z formiček. Poradíme vám jednoduchou vychytávku
Zdroj: Toprecepty

Medvědí pracny, tlapky, tlapy - pod tímto názvem se skrývá kořeněné ořechové cukroví, které má rýhovaný oválný tvar podobný tlapce. Peče se v kovových nebo silikonových formičkách a ještě zatepla se vyklopí a obaluje v cukru.

Většina hospodyněk se pečení praciček bojí - po upečení zůstanou přilepené ve formičkách a při jejich vyklopení se potrhají a polámou. Pracny přitom patří mezi tradiční cukroví, které pro svou kořeněnou chuť a vůni nesmí na stole chybět.

Jak jednoduše vyklopit pracny z formiček

Pracny vyklepneme okamžitě po upečení ještě horké:

  • Silikonové formičky při prvním použití vytřeme mastným papírem a po upečení cukroví jednoduše vyloupneme. Když formu otočíme dnem vzhůru, pracny samy vypadají na stůl.
  • Kovové formičky vytřeme mastným papírem, ponoříme do mouky a natlačíme těsto. Po upečení a vyklepnutí praciček už formičky nemusíme mastit, jen je opět každou pomoučíme
  • Mastné těsto vytvoří na kovových formičkách film, díky kterému jdou pracny za horka lehce vyklepnout - zkušená hospodyňka to "své těsto" dobře zná.

V našem videu vám ukážeme jeden z mnoha receptů na přípravu ořechových pracen:

 

Komentáře

PaCaOl: Formičky zaručí ten klasický tvar... Bez tvaru tlapky to není ono.

Udělám kuličky, rozmáčknu vidličkou, nemusím vyklápět a žádné formičky umývat.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky