Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V některých řeznictvích můžete vykostěné kuřecí maso na roládu rovnou koupit nebo vám ho ochotný řezník vykostí na požádání. S naším videem a návodem to ale určitě zvládnete sami.

Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8 porcí.

Jak vykostit kuře

  1. Připravíme si ostrý nůž. Kuře položíme prsama dolů, odřízneme a oddělíme křídla. Nařízneme kuře na zádech shora dolů podél páteře. Nožem kopírujeme hřbet a prsní kost s chrupavkou a postupně odřezáváme maso od kosti, kost od zbytku křídel vyjmeme. Dáváme bedlivý pozor, abychom neprořízli kůži. Tak se dostáváme až dolů k prsům. Snažíme se, aby na kostech zůstalo co nejméně masa. V místě kyčelního kloubu oddělíme páteř od stehna.
  2. Stejným způsobem vykostíme kuře z druhé strany a pak vyjmeme páteř.
  3. U krku bývá kost ve tvaru písmena V (tzv. královská), vyřízneme ji.
  4. U nohou nařízneme kůži pod chrupavkou až ke kosti. Maso podél stehenní kosti nařízneme až ke kosti, postupně odřezáváme maso od kosti, kost vyjmeme. U druhého stehna uděláme totéž.
  5. Po rozložení plátu masa zkontrolujeme, zda jsou všechny kosti a chrupavky odstraněny, maso z prsou seřízneme tam, kde je moc vysoké a doplníme jím místa, kde je masa méně. Odřízneme přečnívající kůži. Přes fólii celý plát jemně paličkou sklepneme do roviny. Hotovo!
 

Jak připravit kuřecí roládu, nám poradí další článek: 

Vyjmuté kosti nevyhazujeme, připravíme z nich chutný vývar, který nám také přijde k chuti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky