Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
V některých řeznictvích můžete vykostěné kuřecí maso na roládu rovnou koupit nebo vám ho ochotný řezník vykostí na požádání. S naším videem a návodem to ale určitě zvládnete sami.
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8 porcí.
Jak vykostit kuře
- Připravíme si ostrý nůž. Kuře položíme prsama dolů, odřízneme a oddělíme křídla. Nařízneme kuře na zádech shora dolů podél páteře. Nožem kopírujeme hřbet a prsní kost s chrupavkou a postupně odřezáváme maso od kosti, kost od zbytku křídel vyjmeme. Dáváme bedlivý pozor, abychom neprořízli kůži. Tak se dostáváme až dolů k prsům. Snažíme se, aby na kostech zůstalo co nejméně masa. V místě kyčelního kloubu oddělíme páteř od stehna.
- Stejným způsobem vykostíme kuře z druhé strany a pak vyjmeme páteř.
- U krku bývá kost ve tvaru písmena V (tzv. královská), vyřízneme ji.
- U nohou nařízneme kůži pod chrupavkou až ke kosti. Maso podél stehenní kosti nařízneme až ke kosti, postupně odřezáváme maso od kosti, kost vyjmeme. U druhého stehna uděláme totéž.
- Po rozložení plátu masa zkontrolujeme, zda jsou všechny kosti a chrupavky odstraněny, maso z prsou seřízneme tam, kde je moc vysoké a doplníme jím místa, kde je masa méně. Odřízneme přečnívající kůži. Přes fólii celý plát jemně paličkou sklepneme do roviny. Hotovo!
Jak připravit kuřecí roládu, nám poradí další článek:
Vyjmuté kosti nevyhazujeme, připravíme z nich chutný vývar, který nám také přijde k chuti.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
2 způsoby, jak vykostit kuřecí maso: Máme pro vás návod, se kterým to zvládnete snadno
Komentáře