Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co rodina, to jiné vánoční zvyky, cukroví, ale také recept na bramborový salát. Liší se podle použité zeleniny, v některých najdeme vejce, v jiných uzeninu a v dalších naopak není majonéza. Máme pro vás několik tipů, jak váš tradiční recept letos ozvláštnit.

Ačkoliv se smažený kapr v některých domácnostech postupně ze štědrovečerního stolu vytrácí, bramborový salát je tradicí, která zůstává. Pro nejlepší chuť použijte varný typ brambor A (případně B), tedy brambory, které nejsou moučné a mají pevnou dužinu, která se při vaření nerozpadá.

Jak vylepšit bramborový salát

Základní recept na bramborový salát si můžete libovolně upravit podle sebe. Inspirovat se můžete našimi tipy:

  • Zeleninu v bramborovém salátu můžete obměnit podle preferencí, použít lze samozřejmě zeleninu čerstvou, v případě nouze mraženou.
  • Vhodné je volit několik druhů zeleniny různých barev, salát tak bude pestřejší. Můžete však bez obav připravit i bramborový salát bez zeleniny.
  • Nakrájíte-li do bramborového salátu červenou řepu na tenké plátky, obarví se do světle růžové barvy.
  • Zkusit můžete i bramborový salát s méně tradiční zeleninou, jako je brokolice, ředkvičky nebo kysané zelí.
  • Kromě zeleniny můžete do bramborového salátu přidat i luštěniny, například cizrnu nebo bílé i červené fazole
  • Chutnější bude bramborový salát, do kterého přidáte uzenou šunku, opečenou slaninu nebo třeba naložené matjesy.
  • Plný bílkovin bude salát s vejci a lehce netradiční chuť mu zase přidají strouhaná jablka.
  • Připravit lze i odlehčená verze bramborového salátu bez majonézy, kterou nahradíte například jogurtem, zakysanou smetanu nebo octovou zálivkou.
  • Kopeček salátu můžete na talíři ozdobit půlměsíčkem rajčete či vařeného vejce, na proužky nakrájenou červenou paprikou nebo petrželovou natí.

Bývá vám po hutné štědrovečerní večeři těžko, ale na smaženého kapra s bramborovým salátem nedáte dopustit? Zkuste si letos připravit odlehčený vídeňský bramborový salát, ve kterém není majonéza a je snazší na přípravu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky