Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na perník vonící skořicí skvěle zužitkujeme i přerostlejší kousky cuket. Právě ta dělá tento moučník dokonale vláčným, a to i v případě jeho nesnědení v dalších dnech. Příprava je velmi jednoduchá a s malými obměnami může perník chutnat pokaždé jinak.

Cuketu můžeme využít na nespočet chutných variací, ať už ve sladké nebo slané kuchyni. Bohatá úroda na zahrádce vyloženě vybízí k upečení nadýchaného moučníku, který je bleskurychle připraven bez nutného odvažování surovin. Voní perníkovým kořením, je šťavnatý a vždy se povede. Jak ho dovést k dokonalosti? Přinášíme několik našich vychytávek

Jak vylepšit cuketový perník

Na cuketový perník zužitkujeme jak mladé cukety, které jsou šťavnaté a bez semínek, tak i starší a přerostlé. Starší cukety zbavíme tvrdých semínek a slupky. Jen je třeba si pohlídat, abychom nepoužili starou hořkou cuketu, která by celý perník chuťově zničila. Připravenou cuketu nastrouháme na struhadle najemno nebo nahrubo, záleží na naší chuti. Poté stačí jen všechny suroviny odvážit pomocí hrnečku a smíchat. Pokud byste perník rádi vylepšili, zkuste osvědčené tipy:

  1. Šťavnatou mladou cuketu po nastrouhání nechte okapat v sítku, případně trochu pomačkejte prsty, aby se uvolnilo co nejvíce vody, která by těsto zbytečně naředila.
  2. Přidejte do těsta trochu bílého jogurtu nebo kefíru. Perník bude o to nadýchanější a vláčnější.
  3. Přidejte nasekané oříšky, vlašské nebo mandle, které budou křupat v každém soustu. Osvědčila se i slunečnicová semínka, která můžeme pro výraznější chuť opražit na pánvi.
  4. Nastrouhaná citrónová či pomerančová kůra dodá perníku svěží chuť i aroma.
  5. Místo cukru přidejte méně kalorický med, který se postará o jeho vláčnost.
Na závěr přinášíme jednu vychytávku navíc, a to přidání pikantní (např. rybízové) marmelády do těsta. Celý postup přípravy cuketového perníku můžete zhlédnout v našem podrobném videonávodu.

Pečete cuketové perníky? Budeme rádi, když se s námi o vaše zkušenosti podělíte v komentářích pod článkem. 

Další tipy a triky