Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozdáváte přebytek cuket na potkání, protože už nevíte, co s nimi? Tak už to nedělejte. Cuketu totiž můžete snadno usušit a připravit z ní skvělou zdravou mouku. K čemu se cuketová mouka především využívá?

Pokud už si nevíte rady, co z cuket připravit, máme pro vás skvělý tip, kterým je cuketová mouka. Je perfektní k zahušťování různých polévek, omáček či směsí, a tak můžete dát sbohem klasické bílé mouce a nahradit ji touto zdravější, která vám dodá i nějaké ty vitamíny navíc. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Cuketová mouka krok za krokem 

Díky jednoduchému návodu zvládnou cuketovou mouku připravit i začátečníci. 

  1. Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. 
  2. Cukety omyjte, dobře osušte a nakrájejte na cca 4mm kolečka. 
  3. Takto nachystaná kolečka cukety vyskládejte na připravené plechy. 
  4. Sušte (klidně několik plechů) v horkovzdušné troubě na 50–55 °C. 
  5. POZOR! Troubu nechte mírně otevřenou (třeba pomocí vařečky). 
  6. Sušte dosucha. Cuketa se musí drobit, nesmí být ohebná. 
  7. Takto vysušené plátky pak rozmixujte na prášek. 
  8. Skladujte v dobře těsnící uzavíratelné sklenici. 

Cuketovou mouku ocení také alergici či celiaci, kteří nemohou zahušťovat klasickou mouku, ale přesto by si rádi pochutnali na krémové polévce či omáčce. 

Komentáře

Další tipy a triky