Přebytek cuket už nerozdávejte a připravte z nich skvělou mouku. S videem je to hračka
Rozdáváte přebytek cuket na potkání, protože už nevíte, co s nimi? Tak už to nedělejte. Cuketu totiž můžete snadno usušit a připravit z ní skvělou zdravou mouku. K čemu se cuketová mouka především využívá?
Pokud už si nevíte rady, co z cuket připravit, máme pro vás skvělý tip, kterým je cuketová mouka. Je perfektní k zahušťování různých polévek, omáček či směsí, a tak můžete dát sbohem klasické bílé mouce a nahradit ji touto zdravější, která vám dodá i nějaké ty vitamíny navíc.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Cuketová mouka krok za krokem
Díky jednoduchému návodu zvládnou cuketovou mouku připravit i začátečníci.
- Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem.
- Cukety omyjte, dobře osušte a nakrájejte na cca 4mm kolečka.
- Takto nachystaná kolečka cukety vyskládejte na připravené plechy.
- Sušte (klidně několik plechů) v horkovzdušné troubě na 50–55 °C.
- POZOR! Troubu nechte mírně otevřenou (třeba pomocí vařečky).
- Sušte dosucha. Cuketa se musí drobit, nesmí být ohebná.
- Takto vysušené plátky pak rozmixujte na prášek.
- Skladujte v dobře těsnící uzavíratelné sklenici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cuketovou mouku ocení také alergici či celiaci, kteří nemohou zahušťovat klasickou mouku, ale přesto by si rádi pochutnali na krémové polévce či omáčce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
7 jídel z cukety: Můžeme ji smažit, péct či vařit a navíc z ní připravíme i sladký zákusek
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře