Jak vyrobit domácí kefír? S tibetskou kefírovou houbičkou je to opravdu jednoduché
Kefír je fermentovaný nápoj z mléka, vyrobený pomocí kefírových kultur. Určitě ho ochutnal každý z nás, a mnozí si jej oblíbili natolik, že se k němu rádi vracejí. Udělat si doma svůj vlastní kefír mnoho práce nedá.
Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který doma můžeme vyrobit několika způsoby. Mléko zkvasíme buď zakoupenou kvasnou kulturou, nebo k tomu použijeme trochu dobrého koupeného kefíru, či populární tibetskou kefírovou houbu.
Jak udělat domácí kefír z kefírových houbiček
Pomocí tibetské kefírové houby to je snadné, budete pak mít v lednici kefíru stále dostatek. Zkvašené mléko je lehčeji stravitelné, kefír je prospěšný lidem všech věkových kategorií.
- Jedna polévková lžíce zdravých kefírových houbiček zkvasí za 24 hodin půl litru mléka.
- Houbičky v zavařovací sklenici zalijte studeným mlékem, lehce zakryjte talířkem a nechte pracovat v teple místnosti. Během dne můžete (a nemusíte) obsah láhve promíchat.
- Pokud kefír zraje delší dobu, bude také výborný, jen hustší a znatelně kyselejší.
- Potřebujete-li jeho výrobu zpomalit, uložte sklenici s mlékem a houbičkami hned po zalití do lednice, kde se bude kefír v chladu tvořit několik dní.
- Hotový kefír je hustý, kyselkavý a lehce perlivý. Scedíme ho přes plastový cedník.
- Kde houbičky získat? Běžně se dají koupit na internetu nebo o ně poprosíte kamarádku či sousedku, která jich má přebytek.
Pár důležitých rad k domácímu kefíru
Jak vidíte, péče o kefírové houbičky je jednoduchá. Ještě pro vás máme několik rad:
- Zdravá kefírová zrna vypadají jako maličké měkké růžičky květáku a mléko s nimi zkvasí přirozenou cestou. Chutná jim mléko čerstvé i trvanlivé, jen to odtučněné jim nedávejte.
- Hotový scezený kefír můžeme hned spotřebovat nebo ho uložit do lednice na později. V pohodě tam vydrží několik dnů, ale i tam dál pracuje a zraje, stává se více kyselejším a jeho trvanlivost není neomezená.
- Kefírové houbičky z cedníku neoplachujeme (tím by se z povrchu spláchla také část mléčných bakterií), ale hned je vložíme do čisté sklenice a zalijeme mlékem.
- Máte-li pocit, že přeci jen houby opláchnout musíte, udělejte to trochou mléka, ne vodou.
- Hotový domácí kefír má mnoho různých způsobů využití.
Jeden z mýtů o kefírových houbách
Závěrem jedna důležitá, léty opravdu prověřená rada pro zájemce o "kefírování".
- Téměř v každém článku o kefírových houbičkách můžete číst důrazné varování, že kefíráci nesmí přijít do styku s žádným kovem. Není to pravda. Pokud použijete nádobí z nerezu (klasickou polévkovou lžíci, hustý nerezový cedník), tibetské houbě se bude dařit skvěle.
Podívejte, jak se dá váš domácí kefír využít jako základ výborného a rychle připraveného moučníku:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Výroba domácího másla krok za krokem: Poradíme jednoduchý postup
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře