Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán je hmota z loupaných mletých mandlí a cukru. Je nejpoužívanějším materiálem pro zdobení cukrářských výrobků. Hmotu můžeme zpracovávat do libovolných tvarů, barvit ji jedlými barvami a potahovat jí celé dorty.

Mnoho lidí si myslí, že marcipán je směs mletých mandlí a cukru v poměru 1:1 - ale není to tak úplně pravda. Marcipán lze vyrobit ve třech různých poměrech surovin. Mezi cukráři patří k nejkvalitnějším marcipán s vysokým obsahem mandlí.

Jak na přípravu pravého marcipánu

Známe tři základní poměry marcipánové hmoty:
  1. Marcipán 2:1 obsahuje 2 díly mletých mandlí a 1 díl moučkového cukru. Používá se do pralinek a k výrobě marcipánových cukrovinek.
  2. Marcipán 1:1 se skládá ze stejných dílů mletých mandlí a moučkového cukru. Jde o nejběžnější marcipán pro výrobu figurek a k potahování dortů.
  3. Marcipán 1:2 má 1 díl mandlí a 2 díly moučkového cukru a je z nich nejsladší, ale také nejlevnější. Používá se na potahování dortů, řezů a zákusků.
Spařené oloupané sladké mandle nastrouháme a pak ještě rozmixujeme na směs, ze které se začne oddělovat mandlový olej. Vše smícháme s cukrem do tvárné hmoty, kterou zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet.

Jaké jsou druhy falešného marcipánu

Je důležité ochutit hmotu sladkým nebo hořkým mandlovým aroma:

Nemáte po ruce pravý marcipán? Vyzkoušejte s námi falešný marcipán ze sušeného mléka podle videa a budete mile překvapeni výsledkem:

 

Komentáře

Další tipy a triky