Výroba marcipánové hmoty: Pravý i falešný marcipán má sladkou chuť a mandlovou vůni
Marcipán je hmota z loupaných mletých mandlí a cukru. Je nejpoužívanějším materiálem pro zdobení cukrářských výrobků. Hmotu můžeme zpracovávat do libovolných tvarů, barvit ji jedlými barvami a potahovat jí celé dorty.
Mnoho lidí si myslí, že marcipán je směs mletých mandlí a cukru v poměru 1:1 - ale není to tak úplně pravda. Marcipán lze vyrobit ve třech různých poměrech surovin. Mezi cukráři patří k nejkvalitnějším marcipán s vysokým obsahem mandlí.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu pravého marcipánu
- Marcipán 2:1 obsahuje 2 díly mletých mandlí a 1 díl moučkového cukru. Používá se do pralinek a k výrobě marcipánových cukrovinek.
- Marcipán 1:1 se skládá ze stejných dílů mletých mandlí a moučkového cukru. Jde o nejběžnější marcipán pro výrobu figurek a k potahování dortů.
- Marcipán 1:2 má 1 díl mandlí a 2 díly moučkového cukru a je z nich nejsladší, ale také nejlevnější. Používá se na potahování dortů, řezů a zákusků.
Jaké jsou druhy falešného marcipánu
- Marcipán ze sušeného mléka, cukru, bílku a mandlové tresti je nejpoužívanější falešnou potahovací a modelovací hmotou.
- Marcipán z marshmallow má velký úspěch při přípravě dětských dortů. Hmotu obarvíme jedlými potravinářskými barvami.
- Vařený marcipán s mandlovou trestí se připravuje odpalováním hladké mouky ve vodě s máslem. Směs zpracujeme s moučkovým cukrem.
- Marcipán z pistácií (nebo z kešu, lískových či vlašských ořechů) připravujeme stejně jako z mandlí - hmotu dochutíme mandlovým aroma.
Nemáte po ruce pravý marcipán? Vyzkoušejte s námi falešný marcipán ze sušeného mléka podle videa a budete mile překvapeni výsledkem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Komentáře