Pesto z medvědího česneku v pěti krocích: Volně rostoucí bylinku snadno uchováte pro pozdější využití
Jarní paprsky rozehřívají zem a první rostliny se začínají tlačit ven už i v lesních porostech. V řidších prosvětlených listnatých lesích můžete narazit na obrovské porosty medvědího česneku. Listy s česnekovou chutí lze konzumovat syrové, nebo je zpracovat pro pozdější využití.
Listy medvědího česneku lze sušit, mrazit, nebo z nich můžete připravit oblíbené pesto, které se hodí zejména k ochucení těstovin, rizota, marinování masa či dochucení polévek, zapékaných jídel a karbanátků. Ale lze ho uplatnit i všude tam, kde chcete do jídla přidat štiplavou česnekovou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava pesta z medvědího česneku
Po natrhání medvědího česneku ho zpracujte na pesto co nejdříve, aby listy zbytečně nezavadly. Do druhého dne vydrží listy svěží díky uložení v lednici. Pro přípravu skvělého pesta stačí provést několik kroků:
- Sklizené listy šetrně opláchněte vlažnou vodou a osušte.
- Listy rozmixujte, případně pokud vám vyhovuje hrubší konzistence pesta, stačí je pouze nasekat nožem.
- Už při mixování částečně přidávejte kvalitní rostlinný olej. Do umixovaných listů česneku vmíchejte sůl a zbytek oleje.
- Předem připravené skleničky naplňte pestem.
- Povrch pesta hladce urovnejte a zalijte olivovým olejem.
Pesto skladujte v lednici a vždy při odebírání jeho povrch znovu zalijte olejem, po otevření obsah skleničky brzy spotřebujte.
Názorný postup přípravy pesta z medvědího česneku můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:
Komentáře