Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní paprsky rozehřívají zem a první rostliny se začínají tlačit ven už i v lesních porostech. V řidších prosvětlených listnatých lesích můžete narazit na obrovské porosty medvědího česneku. Listy s česnekovou chutí lze konzumovat syrové, nebo je zpracovat pro pozdější využití.

Listy medvědího česneku lze sušit, mrazit, nebo z nich můžete připravit oblíbené pesto, které se hodí zejména k ochucení těstovin, rizota, marinování masa či dochucení polévek, zapékaných jídel a karbanátků. Ale lze ho uplatnit i všude tam, kde chcete do jídla přidat štiplavou česnekovou chuť.

Příprava pesta z medvědího česneku

Po natrhání medvědího česneku ho zpracujte na pesto co nejdříve, aby listy zbytečně nezavadly. Do druhého dne vydrží listy svěží díky uložení v lednici. Pro přípravu skvělého pesta stačí provést několik kroků:

  1. Sklizené listy šetrně opláchněte vlažnou vodou a osušte
  2. Listy rozmixujte, případně pokud vám vyhovuje hrubší konzistence pesta, stačí je pouze nasekat nožem. 
  3. Už při mixování částečně přidávejte kvalitní rostlinný olej. Do umixovaných listů česneku vmíchejte sůl a zbytek oleje.
  4. Předem připravené skleničky naplňte pestem.
  5. Povrch pesta hladce urovnejte a zalijte olivovým olejem.

Pesto skladujte v lednici a vždy při odebírání jeho povrch znovu zalijte olejem, po otevření obsah skleničky brzy spotřebujte.

Názorný postup přípravy pesta z medvědího česneku můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky