Jak vyrobit pomerančový sorbet? Jednoduchý návod využijeme jako pochoutku v parných dnech i jako skvělou tečku k moučníkům
Láká vás vyzkoušet si vlastní domácí osvěžení v podobě sorbetu? Zkuste tento svěží pomerančový, který voní mátou - je hotový během chvilky a nejen v letních dnech bude vždy po ruce.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sorbet je lehký mražený dezert, připravený pouze z cukrového sirupu s ovocným protlakem nebo ovocnou šťávou, a případně s malým množstvím přidaného alkoholu. Sorbet by měl obsahovat minimálně 25 % ovocné složky.Svou konzistencí není tekutý, ale ani ne velmi tuhý. Dobře se připravuje i v domácích podmínkách, a je velice lehký a osvěžující. Sorbetu se nejvíce podobá ledová tříšť, která se ale konzumuje polotekutá.
Jak připravit pomerančový sorbet
Postup výroby je velmi jednoduchý. Zvládnete ho hravě i v domácích podmínkách a z běžně dostupných surovin:
- Na výrobu pomerančového sorbetu budeme potřebovat: 150 g cukru krupice, 200 ml pomerančové šťávy, 5 lístků máty a 200 ml vody.
- Do hrnce vlijeme 200 ml vody a přivedeme k varu.
- Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme 8 minut, až směs zhoustne a vznikne sirup.
- Vypneme a necháme vychladnout.
- Do zchladlého sirupu vmícháme čerstvou pomerančovou šťávu.
- Lístky máty nasekáme na drobno a vmícháme do směsi.
- Celou směs nalijeme do misky (nejlépe kovové) a vložíme do mrazničky. Po hodině promícháme vidličkou a opět vrátíme do mrazničky (postup opakujeme ještě 2x).
- Poté směs zakryjeme fólií a necháme ztuhnout. Servírujeme do misky pomocí lžíce na zmrzlinu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít sorbet
Sorbet můžeme vychutnávat jen tak samotný - v misce nebo poháru. Využití si najde i mezi moučníky a dezerty. Skvěle se například hodí k palačinkám a lívancům. Sorbet nemusíme spotřebovat hned, nesnědenou část uchováme v mrazničce a konzumujeme podle potřeby.
Kromě ovocných sorbetů můžeme zkusit vyrobit i skvělé domácí zmrzliny. Použít lze téměř jakékoli oblíbené ovoce. Vyzkoušejte náš tip podle videa na zmrzlinu z jahod, borůvek a třešní.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat lístky máty, aby byly jako čerstvé. Jsou skvělé do osvěžujících nápojů pro horké dny
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Poradíme, jak snadno vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače. Stačí několik málo ingrediencí a správný postup
Komentáře