Jak vyrobit dokonalý vanilkový extrakt? Jednoduchý postup ukážeme ve videonávodu
Milujte jemnou ale zároveň intenzivní chuť sladké vanilky? Dostal se vám do ruky vanilkový lusk, který se vám povedl krásně rozříznout a získali jste z něho semínka? Tak přesně takovou dokonalou chuť si můžete uchovat ve formě vanilkového extraktu. Jednoduchý návod vám ukáže, jak na to.
Věděli jste, že vanilkové lusky jsou plodem popínavé orchideje? Ano, je to tak, původem vanilka pochází až z Mexika, její květy mají zelenobílou až nažloutlou barvu a kvetou pouze jeden den. Poté se opylují ručně a jejich zrání trvá několik měsíců. Vanilka se používá především v gastronomii k dochucení sladkých jídel, dezertů a mnoha dalších pochutin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava vanilkového extraktu
Pro přípravu vanilkového extraktu budete potřebovat vanilkový lusk, prkýnko, ostrý nůž a vodku.
- Dva vanilkové lusky podélně rozřízněte.
- Dejte do sklenice nebo do láhve a zalijte 250 ml vodky.
- Lusky musí být úplně ponořené.
- Uzavřete sklenici a nechte lusky louhovat dva měsíce na temném a chladném místě.
- Během doby louhování sklenici několikrát protřepejte.
Vanilkový extrakt má všestranné využití, můžete ho použít do dezertů, jogurtů, palačinek nebo třeba do voňavých kynutých koláčků a buchtiček. Co takhle připravit milované domácí buchtičky s vanilkovým krémem?
Do komentáře nám dejte vědět, jak se vám dílo povedlo. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Jak správně rozříznout vanilkový lusk? Jednoduchý postup předvede videonávod
Komentáře