Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyrobit vlastní kvásek: Základem jsou pouhé dvě ingredience
Zdroj: Pixabay, VugarAhmadov

Jak si vyrobit vlastní kvásek? Je základem pečení chleba, slouží k ochucení polévek a je vhodný i na přípravu lívanců. K jeho založení vám postačí pouze mouka a voda, které začnou přirozeně fermentovat, tedy kvasit.

Upéct si svůj vlastní kvasový chléb je sen mnoha z nás. Jenže cesta k němu není jen o správném poměru ingrediencí na těsto, dostatečné době kynutí a dobře fungující troubě. Základem je prosperující a silný kvas. Poradíme vám, jak na něj.

Jak vytvořit vlastní kvas

Založení kvasu je opravdu jednoduché. Stačí vám pouze kuchyňská váha, sklenice, celozrnná mouka (obvykle žitná) a voda.

  • Do čisté sklenice si odsypte 50 g celozrnné mouky, přilijte 50 g vlažné vody a promíchejte v hustou kaši bez hrudek. Sklenici přikryjte vlhkou utěrkou, kvas potřebuje přísun vzduchu. Směs nechte fermentovat, tedy kvasit při pokojové teplotě.
  • Druhý i třetí den ke směsi ve sklenici přidejte 50 g mouky a 50 g vody. Dobře promíchejte, opět zakryjte utěrkou a nechte stát na lince.
  • Po 3–4 dnech nastává vhodný okamžik, abyste si odebrali jednu lžíci kvasu, dali ji do nové sklenice a kvas nakrmili – ke lžíci kvasu přidejte opět 50 g vody a 50 g mouky, zamíchejte a nechte fermentovat. Mladý kvas je slabý, tedy první týdny z něj nic kloudného neupečete. Ale vše má svůj čas. Zbylý kvas po odebrání dané lžíce vyhoďte.
  • Následujících deset dnů vždy odeberte lžíci kvasu a přidejte stejný poměr vody a mouky (50 g). Takto je potřeba pokračovat každých 12 hodin, dokud kvas nezesílí. Silný kvas má bublinky po celé své ploše, voní po chlebu a přes noc dokáže zdvojnásobit svůj objem (záleží i na teplotě ve vaší domácnosti).
  • TIP1: Důležité je používat vždy čisté pomůcky i sklenice, aby kvas nezačal plesnivět.
  • TIP2: Kvasu dopřejte čas – může vypadat, že nekvasí. Mějte s ním trpělivost, začne být aktivní. 

Kvas je živý organismus a každý se chová jinak, protože v každé domácnosti jsou jiné podmínky – teplota, bakterie, typ vody, druh mouky. Pokud se vám s kvasem nedaří, nevzdávejte to. Časem budete péct nádherně nadýchané chleby s křupavou kůrkou.
 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli