Jak vyudit sýr v domácí udírně? Výsledek uzení je překvapivě chutný
Kdo vlastní domácí udírnu, ten může experimentovat s uzením různých surovin a výrobků. Nemusí to být jen maso, klobásy a ryby - uzený kořeněný sýr je také báječnou pochoutkou. Můžeme ho připravit i pro návštěvu.
Uzený sýr je delikatesou, jejíž příprava není složitá ani pro začátečníky. Výsledkem je jemně kořeněný voňavý sýr s kouřovým aroma. Pokud máte udírnu, poradíme vám, jak si můžete sýrovou pochoutku sami připravit. Určitě si pochutnáte.
Jak na uzení sýra
Použijeme sýr Eidam 30% ve větším balení:
- Sýr nastrouháme nahrubo nebo pokrájíme na drobné kostičky. Množství volíme podle možností.
- V míse smícháme sýr s bylinkami, kořením, pokrájenou uzeninou, nakládaným pepřem, kousky papriky.
- Směs natlačíme do papírového rukávu na výrobu salámu, pečlivě upěchujeme a konce zavážeme.
- Udíme při teplotě 60 °C několik hodin. Vyšší teplota nevadí, sýr se rozteče a po zatuhnutí je kompaktnější.
- Sýr necháme chladit na vzduchu a můžeme hned konzumovat.
Uzený sýr můžeme použít k přímé konzumaci, ale také ho přidat do jiných pokrmů. Podívejte se na přípravu kefírových palačinek s uzeným sýrem:
Komentáře