Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzení je jedním z nejstarších způsobů konzervace masa. Látky obsažené v kouři navíc dodají masu naprosto neodolatelnou chuť. Nejčastěji udíme vepřové maso, jakmile však ochutnáte uzené kuřecí, budete mile překvapeni.

Podobně jako je tomu u vepřového, tak i u kuřecího masa dbáme především na výběr kvalitních kusů. Kuře snadno vyudíte celé nebo jej můžete rozporcovat na jednotlivé části, které je nutné naložit do solného roztoku.

Jak připravit a vyudit kuřecí stehna

K uzení se báječně hodí kuřecí stehna nebo prsa, která nakoupíme nejlépe od ověřených dodavatelů.

  1. Nejprve maso nakládáme do solného roztoku v poměru 80 g soli na 1 litr vody. V tomto kroku je možné přidat také oblíbené bylinky, a to jak čerstvé, tak i sušené.
  2. Maso necháme v uzavřené nádobě nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
  3. Na druhý den vytáhneme maso z krabičky a necháme okapat od nálevu.
  4. Připravené maso vložíme do hrnce s vodou a přibližně 10 minut necháme provařit na mírném plamenu.
  5. Nastává čas rozehřát udírnu na 70 °C. Maso buď napíchneme na háčky, nebo navážeme na provázky.
  6. Stehna necháme chvíli okapat a poté je uložíme do udírny s mírně pootevřenými dvířky na doschnutí.
  7. Jakmile stehna oschnou, udíme je přibližně 6 hodin teplým kouřem - podle velikosti kusů.

Voňavé pochoutky vytažené z udírny můžete upéct v jednom pekáčku s houbami a bramborami. Získáte tak báječný oběd pro celou rodinu. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky