Šťáva z ovoce a zeleniny je plná vitaminů a prospěšných látek. Ale co udělat s drtí? Přinášíme nápady na její zužitkování
Vytváříte pro svou rodinu lahodné šťávy plné vitaminů? Zbytky z odšťavňovačů nemusí končit v koši nebo na kompostu, ale najdou ve vaší kuchyni bohaté uplatnění. Nic vás nenapadá? Pojďte se s námi podívat, jak využít drť ze zeleniny i ovoce.
Ovocné a zeleninové šťávy
Vitaminy jsou potřeba po celý rok a odšťavňování je skvělý způsob, jak získat tekutiny plné prospěšných látek z plodů matky přírody a vstřebat velké množství syrové zeleniny a ovoce. Ale co s drtí?
Mohlo by vás zajímat
Jak využít drť z odšťavňovače?
Drť obsahuje velké množství velmi důležité vlákniny, která obnovuje střevní mikroflóru. Pomáhá s hladinou krevního cukru, dokáže zasytit a podporuje funkci střev. To přece nemůžeme hodit do koše, tak jaké máme možnosti využití této suroviny? Vyzkoušejte:
- pečený čaj,
- moučník,
- drť ke snídani,
- nebo do vývaru,
- na pomazánku,
- smaženou drť.
Mohlo by vás zajímat
Pečený čaj
Pečený čaj je směs pečených kousků ovoce s kořením. Pár lžiček se zalije horkou vodou a lahodný ovocný horký nápoj je připravený. Použijte drť již při pečení k dalšímu ovoci, nebo ji můžete přidat do již hotového čaje.
Moučník
Oblíbená bublanina, jogurtový koláč nebo ovocné řezy se neobejdou bez kousků sladkých plodů přírody. Přidejte k původnímu ovoci zbytky z odšťavňovače, abyste se neochudili o potřebnou vlákninu a moučník zůstal krásně vláčný.
Snídaně
Snídaně je prý základ dne, a jak jinak začít úspěšný den než chutným jídlem. Snídáte rádi jogurty, ovesné vločky nebo domácí sušenky? Tak do nich přidejte drť plnou vitaminů a zužitkujte tak vše, co zbylo při tvorbě ranního džusu pro rodinu.
Vývar
Vývar je neodmyslitelnou součástí české kuchyně a jakýkoliv vývar by bylo škoda ochudit o kousky zeleniny. Pokud jste odšťavnili mrkev nebo celer, přidejte je do právě se připravující polévky nebo drť zmrazte na později.
Smažená drť
Ideální na smaženou drť je, pokud odšťavňujete více druhů zeleniny. Drť pak můžete nechat ve tvaru kvádru, válce nebo z něj udělejte placku. Zeleninu obalte v trojobalu, usmažte a podávejte s oblíbenou přílohou.
Pomazánka
Pomazánky se často skládají ze zeleniny, kterou je třeba nastrouhat nebo jinak rozmělnit, aby vytvořili hutnou hmotu plnou chutí a vůní spolu s dalšímu ingrediencemi. Vyzkoušejte celerovou pomazánku podle našeho video-receptu.
Komentáře