Fialky šíří nádhernou vůni. Naše babičky je používaly více způsoby
Brzy na jaře, dokud je ještě tráva nízká, fialky krásně provoní trávníky a zaplaví je svou něžnou krásou. Zajímá vás, jestli se hodí k využití v kuchyni? Patří mezi oblíbené rostliny přírodního léčitelství, vybrali jsme pro vás několik rad a tipů na jejich zpracování.
Violky vonné (fialky) jsou nejen krásné, ale také užitečné. Kvetou od března do dubna a jejich květy připomínají květy macešek, které jsou s nimi příbuzné. Když se podíváte pozorně na jejich drobné kvítky, zjistíte, že dva okvětní lístky fialky směřují vzhůru a tři dolů, u macešky to je trochu jinak - čtyři okvětní lístky směřují vzhůru a pouze jeden dolů. Na jaře se používají mladé listy fialek do salátů a smoothie, obdobným způsobem lze využít květy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
K čemu je dobrá violka vonná
- Květy: Používají se při nemocech dýchacího ústrojí, zánětu močového měchýře, migréně a bolestech hlavy, nemocech ústní dutiny a krku, k omývání očí při zánětu spojivek.
- Listy - využití obdobné jako u květů, silnější účinky.
Fialky v kuchyni našich babiček
Fialky najdeme nejčastěji na trávníku i kolem skalek, kde se snadno uchytí. Budeme rádi za vaše další osvědčené tipy, nápady a rady, jak využít tyto drobné, ale krásné květy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře