Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní deště v našich lesích znamenají jediné, právě začíná houbařská sezóna, kterou všichni Češi milují. Nasbírané houby dokážete zpracovat do skvělých pokrmů nebo nasušit na dlouhé zimní měsíce. Poradíme, jaké recepty z hub jsou nejoblíbenější.

Sbírání hub je oblíbená aktivita mnoha z nás, houbaření nás příjemným způsobem přiměje k delší procházce a zároveň si z lesa odneseme košíky plné výtečných hub. K přípravě různých pokrmů se nejvíce hodí hřiby a další hřibovité houby, klouzci, dále také bedly, hlíva ústřičná či žampióny.

Houbové polévky

Jestli milujeme některé pokrmy především na podzim, tak jsou to zajisté husté polévky, které vždy zahřejí. Tradičně se houby přidávají do kulajdy, lahodné zelňačky či bramboračky. Plnou chuť hub si oblíbíte i v jemném houbovém krému.

Tradiční houbové pokrmy

Naskytne-li se nám pohled na košík plný čerstvých hub, napadne nás vždy jeden báječný pokrm a tím je houbová smaženice. Za zmínku rozhodně stojí i tradiční vánoční houbový kuba s kroupami nebo také hříbková smetanová omáčka s knedlíkem.

Oblíbené houbové pokrmy

Houby najdou využití v různých pokrmech - přidejte je pod pečené maso, skvěle tak podtrhnou chuť hovězího masa i zvěřiny. Uvařit z nich můžete chutný guláš. Kloboučky hub chutnají skvěle i v trojobalu, usmažené dozlatova. Opomenout bychom neměli ani oblíbené krémové rizoto či těstoviny se smetanovou omáčkou.

Slané houbové pečení

Atraktivní slané pohoštění pro rodinu či přátele dokážete upéct s lahodnou náplní z hub. Zakomponovat houby můžete do slaných koláčů i muffinů, dále také do zapečených palačinek, závinů či košíčků z listového těsta. Fantazii se meze nekladou.

Velkou úrodu hub snadno uchováte na zimní měsíce pomocí sušení nebo nakládání do nálevu. Takové houby se báječně hodí do tradiční kulajdy, jakou dělávaly i naše babičky. Videorecept vám poradí, jak tuto dobrotu připravit.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky