Jak využít jalovec v kuchyni? Oblíbeným pokrmům dodá divokou chuť
Jalovec bývá při vaření často používán spolu s divokým kořením, jako je bobkový list, nové koření a pepř. Dokonale se hodí i k nejrůznějším bylinkám a česneku - díky tomu je jalovec výborný do marinád, omáček a gulášů.
V kuchyni využíváme modrohnědé plody jalovce o velikosti hrášku, které jsou vynikajícím kořením s vůní pryskyřice a hořkosladkou chutí - pokrmům dodávají nádech lesa a přírody. Jalovec neodmyslitelně patří k přípravě zvěřiny, zvěřinových gulášů a omáček, ale také k pečenému masu, k marinování a divokým polévkám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jalovec v kuchyni
Kuličky jalovce jsou běžně dostupné téměř v jakémkoliv obchodě. Přidáváme ho do pokrmů během vaření a po uvolnění aroma většinou vyjmeme. A do jakých pokrmů se jalovec výborně hodí?
- Zvěřinové guláše, pečená zvěřina a tradiční šípková omáčka se bez jalovce jednoduše neobejdou. Jalovec dobře ladí s dalšími bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, ale také s červeným vínem.
- Věřte, že i vepřové maso a jalovec jdou dohromady. Ať už vsadíte na játra na víně, pečenou kýtu, nebo vepřový guláš, s jalovcem nešlápnete vedle. Také pečené vepřové koleno je velkou pochoutkou. Díky jalovci navíc získá úžasné aroma. Stačí přidat pár kuliček při vaření a o vůni je postaráno.
- Z hovězího masa se jalovec často přidává do pečených hovězích líček a k hovězímu zadnímu, nejčastěji v kombinaci s omáčkou ze zeleniny a hříbků.
- Kuřecí maso je velmi variabilní a vyžaduje jen krátkou tepelnou úpravu. Přidáním jalovce získá kuře divokou chuť a je oblíbený také do receptů, jako je kuře à la bažant nebo pečené divoké špalíčky.
- Polévky s jalovcem budou chutnat opravdu divoce. Vyzkoušejte pár kuliček přidat do masového vývaru, valašské kyselice nebo do fazolové polévky.
- Univerzální marinádu s jalovcem na zvěřinu i jiné druhy masa připravíme snadno povařením octu s vodou, kořením a zeleninou. Aby se chutě propojily, doporučujeme nechat maso 1–2 dny marinovat.
Fantastický guláš ze srnčí kýty si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem - proto je ideální i pro kuchtíky, kteří se se zvěřinou teprve seznamují. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké koření na zvěřinu? To správné dokonale zvýrazní a podtrhne výsledný pokrm
Jaká zvěřina je vhodná na guláš? Poradíme, z kterého masa uvaříte chutné guláše
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
Komentáře