Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jalovec bývá při vaření často používán spolu s divokým kořením, jako je bobkový list, nové koření a pepř. Dokonale se hodí i k nejrůznějším bylinkám a česneku - díky tomu je jalovec výborný do marinád, omáček a gulášů.

V kuchyni využíváme modrohnědé plody jalovce o velikosti hrášku, které jsou vynikajícím kořením s vůní pryskyřice a hořkosladkou chutí - pokrmům dodávají nádech lesa a přírody. Jalovec neodmyslitelně patří k přípravě zvěřiny, zvěřinových gulášů a omáček, ale také k pečenému masu, k marinování a divokým polévkám

Jak využít jalovec v kuchyni

Kuličky jalovce jsou běžně dostupné téměř v jakémkoliv obchodě. Přidáváme ho do pokrmů během vaření a po uvolnění aroma většinou vyjmeme. A do jakých pokrmů se jalovec výborně hodí? 

  1. Zvěřinové gulášepečená zvěřina a tradiční šípková omáčka se bez jalovce jednoduše neobejdou. Jalovec dobře ladí s dalšími bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, ale také s červeným vínem. 
  2. Věřte, že i vepřové maso a jalovec jdou dohromady. Ať už vsadíte na játra na víně, pečenou kýtu, nebo vepřový guláš, s jalovcem nešlápnete vedle. Také pečené vepřové koleno je velkou pochoutkou. Díky jalovci navíc získá úžasné aroma. Stačí přidat pár kuliček při vaření a o vůni je postaráno. 
  3. Z hovězího masa se jalovec často přidává do pečených hovězích líček a k hovězímu zadnímu, nejčastěji v kombinaci s omáčkou ze zeleniny a hříbků. 
  4. Kuřecí maso je velmi variabilní a vyžaduje jen krátkou tepelnou úpravu. Přidáním jalovce získá kuře divokou chuť a je oblíbený také do receptů, jako je kuře à la bažant nebo pečené divoké špalíčky. 
  5. Polévky s jalovcem budou chutnat opravdu divoce. Vyzkoušejte pár kuliček přidat do masového vývaru, valašské kyselice nebo do fazolové polévky
  6. Univerzální marinádu s jalovcem na zvěřinu i jiné druhy masa připravíme snadno povařením octu s vodou, kořením a zeleninou. Aby se chutě propojily, doporučujeme nechat maso 1–2 dny marinovat

Fantastický guláš ze srnčí kýty si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem - proto je ideální i pro kuchtíky, kteří se se zvěřinou teprve seznamují. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky