Jedlá soda má v kuchyni mnoho způsobů využití
Soda bicarbona, chemickým názvem hydrogenuhličitan sodný, je bílý zásaditý prášek. Jak chemický název napovídá, při tepelném rozkladu vzniká voda, oxid uhličitý a uhličitan sodný. Soda neutralizuje kyselinu a také pomáhá při levném a ekologickém čištění povrchů v domácnosti. V kuchyni má mnohostranné využití.
Mnohostranné využití sody má výhodu prostředku, který je levný a neškodí životnímu prostředí. Jedlá soda pomáhá při čištění povrchů v domácnosti, pohlcuje pachy, odmašťuje, dezinfikuje. Její vlastnosti využijeme nejlépe v kuchyni, a to nejen při vaření a pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jedlá soda v kuchyni
Vybírejte z nabízených možností a tipů.
- Kypření těsta: Soda nahradí droždí nebo kypřicí prášek v těch druzích těst, která obsahují kyselou složku (kysané mléčné výrobky, kakao, med, citrónová šťáva), s níž při pečení reaguje a unikající oxid uhličitý zvedá těsto. Sody se ale dává jen 1/2 čajové lžičky na 300 g mouky, aby neměl moučník nepříjemnou mýdlovou nebo kovovou chuť.
- Přidání malého množství sody při vaření pomůže rychlejšímu změknutí masa, luštěnin nebo zeleniny.
- Pomůže zneutralizovat překyselení žaludku a pálení žáhy - vypijte 1 lžičku sody rozpuštěnou v 1 dl vody. Pokud to do půl hodiny nepomůže, zopakujte. Sodu můžete použít i preventivně po náročné hostině.
- Soda vyčistí levně a efektivně pečicí troubu.
- Uplatní se i při čištění připáleného hrnce.
- Taktéž myčku nádobí vyčistíte a neutralizujete z ní zápach použitím sody.
- Soda odstraní skvrny od čaje nebo kávy na skle i porcelánu.
- Spolu s kyselinou citrónovou a vroucí vodou uvolní ucpaný odpad ve dřezu. Nasypte do odtoku sodu a kyselinu citrónovou v poměru 1:1. Zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut působit. Pak důkladně propláchněte horkou vodou. Případně zopakujte.
- Pachy v kuchyni (lednička, odpadkový koš) pohltí soda v misce nebo nasypaná přímo do koše. Funguje i na popelnici, zejména v létě.
Uvítáme v komentářích vaše další tipy a rady, jak a kde všude používáte sodu.
Sodu v neposlední řadě využijete při pečení oblíbeného Banana Bread.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře