Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kmín je v české kuchyni nepostradatelný a při vaření i pečení jej využíváme téměř denně. Nesmí chybět při přípravě brambor, domácího zelí, pečeného masa, polévek, hub, omáček nebo domácího pečiva. Pokrmům dodává správnou vůni a chuť.

Kmín je koření známé od pradávna. Pro jeho charakteristickou vůni a chuť je nezbytnou součástí mnoha pokrmů české kuchyně. Kmín nejenže dobře chutná, ale také příznivě působí na naše zažívání. Velmi podobný běžnému kmínu je římský kmín, který má však odlišnou chuť a využívá se především v arabské, asijské nebo indické kuchyni. Přinášíme inspiraci na nejoblíbenější kmínové recepty

Polévky s kmínem 

Kmín přidáváme do všech polévek, které mají v základu brambory nebo zelí. Mezi nejoblíbenější polévky s kmínem patří jednoznačně polévka česneková, bramboračka, gulášová, kyselice, zelňačka a kulajda. Pokud patříte k milovníkům kmínu, rozhodně vyzkoušejte rychlou kmínovou polévku, při jejíž přípravě nejdříve orestujeme kmín na sádle, čímž se dokonale rozvoní a zvýrazní se jeho chuť. 

Přílohy s kmínem

Nejčastěji připravovanou přílohou s kmínem jsou brambory. Kmín přidáváme do vody při vaření brambor, sypeme na ně při pečení a přidáváme do bramboráků i bramborových placek. Další typicky českou přílohou je zelí, do kterého kmín nepochybně patří - potlačuje jeho nadýmavé účinky. 

Pečivo s kmínem

Domácí pečivo dá sice trochu práci, ale chutná daleko lépe než kupované, a proto mnoho domácností peče s jistou pravidelností. Ať už to bude chléb, housky, rohlíky, bagety či bulky, kmín je vždy součástí, protože zlepšuje chuť pečiva a zabraňuje nadměrné plynatosti, která může po jeho konzumaci jinak potrápit. 

Maso s kmínem

Kmín se hodí na všechny druhy mas i ryb a některé se bez něj vyloženě neobejdou. Například pečená kachna, husa, výpečky a kuře. Často totiž stačí pouze sůl a kmín. Kmín také přidáváme při dochucování gulášů a mletého masa. Oblíbeným pokrmem je známá vepřová plec na kmíně, kde toto koření velmi dobře vynikne. 

Houby s kmínem

Houby jsou pro organismus těžší a hůře stravitelnější, proto i k nim kmín neodmyslitelně patří - zároveň získají výraznější chuť. Kmín přidáváme do restovaných hub, houbových omáček, smaženic, houbových krémů a polévek

Luštěniny s kmínem

Kmín v luštěninách zabraňuje přílišnému nadýmání a chuťově s nimi dobře ladí. Luštěniny je dobré před vařením namáčet a velkou úsporou času je jejich vaření v pomalém nebo tlakovém hrnci. Oblíbené jsou luštěninové polévky s kmínem, luštěninové guláše, zapečené pokrmy se zeleninou a luštěninové karbanátky

Pomazánky s kmínem

Kmín je výborným kořením do chuťově výraznějších pomazánek. Hodí se skvěle do sýrových pomazánek (i do těch pikantnějších), fantastické tvarůžkové pomazánky, pomazánek s masem, drožďové a tataráků, které mohou mít mnoho obměn z hub, sýrů i zeleniny. 

Vyzkoušejte si upéct vynikající domácí kmínový chléb, který snadno zvládnete podle našeho podrobného videonávodu. Je z droždí a tím méně časově náročný. 

Komentáře

Další tipy a triky