Jak využít kuřecí, krůtí a kachní kůže v kuchyni? Máme pro vás tipy
Kuřecí nebo krůtí maso na polévku bývá v prodeji v podobě krků, hřbetů, křídel nebo koster s kůží. Komu kůže nevadí, využije je při vaření - existuje mnoho receptů, jak zužitkovat celé kuře bez odpadu, a to včetně kůže.
Kuřecí a krůtí kůže lidé odstraňují a vyhazují - jsou prý nezdravé, plné tuku a mají spoustu kalorií. Kůže mají ale i jiné vlastnosti - neobsahují cukr, jen bílkoviny a tuk. Kůže v malém množství a pouze občas vám nemohou ublížit, ani po nich příliš nepřiberete.
Jak využít kůže v kuchyni
Záleží na velikosti kůže nebo na tom, z jaké části těla pochází:
- Kůže z kuřecích krků jsou výborné, když je naplníte nádivkou z mletého masa a upečete v troubě do červena. Vypečený tuk a šťáva z kůží se natáhnou do masa a výborně je ochutí. Do kůží z krků můžeme vložit i rohlíkovou nádivku bez masa.
- Kůže z celých hřbetů se dá naplnit velikonoční nádivkou nebo se rozřízne, aby vznikl plát. Do něj zabalíme masovou roládu ze suššího masa (pečeně, kýta, kuřecí nebo krůtí prsa). Roládu upečeme v troubě do červena.
- Malé kousky kůže využijeme k přípravě drůbežích škvarků, které můžeme konzumovat jako chipsy nebo je nasypat na salát místo slaninových škvarečků. Vynikající křupavé kůže jsou v orientální kuchyni nebo ve stir-fry z wok pánve.
- Z odřezků z drůbežích kůží připravíme výbornou dršťkovou polévku nebo je uvaříme v polévce s masem. Bude mastnější, ale někdo vývar s velkými oky miluje.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě jídla z kuřecích kůží musíme odstranit všechna brka a nečistoty. Komu se zdají kůže příliš tučné, může odstranit tukové polštářky a vysmažit je zvlášť jako křupavé škvarky.
Dostali jste chuť na dršťkovou polévku? V našem video-receptu vám ukážeme její přípravu z hovězích drštěk, ale použít můžete i kuřecí kůže, hlívu ústřičnou nebo kotrč.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit makrelu? Báječně chutná grilovaná, uzená nebo také v pomazánce
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře