Jak využít mladé kedlubny v kuchyni? Inspirujte se našimi jarními pokrmy
Mladé kedlubny sklízíme poměrně brzy po výsadbě, kdy mají velikost tenisového míčku. Právě takové kousky jsou chuťově šťavnaté a lehce nasládlé. V kuchyni je využíváme do mnoha pokrmů, kterým dodají svěžest a křupavost.
Kedlubny jsou oblíbenou zeleninou, která se hojně vyskytuje na našich zahrádkách. Sklízíme je včas, dokud jsou křehké a ne dřevnaté. Mladé kedlubny jsou chuťově nejlepší a často je není třeba ani loupat, stačí pouze umýt. Vychutnáme si je nejen v syrové podobě, famózní jsou také pečené či vařené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Saláty z mladých kedluben
Mladé kedlubny jsou jako stvořené pro přípravu svěžích jarních salátů. V syrové podobě si zachovají všechny vitamíny i křupavost. Kedlubny nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kousky a smícháme s oblíbenou jarní zeleninou v podobě mrkve, ředkviček, okurky, ale i s nakrájenou uzeninou a sýrem. Chutě propojíme bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo majonézou.
Pomazánky z mladých kedluben
Pomazánka z kedlubny je rychlá a jednoduchá. Výborně se hodí nejen k večeři, ale i na chlebíčky či jako dip. Kedlubnu nastrouháme nahrubo a v případě příliš šťavnatého kousku slijeme přebytečnou vodu. Přidáme čerstvý sýr, pomazánkové máslo nebo tvaroh a dochutíme solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat čerstvé bylinky, nakrájené ředkvičky nebo prolisovaný česnek.
Polévky z mladých kedluben
Kedlubny se hodí nejen do vývarů, ale také do zeleninových či krémových polévek. Do polévky ji můžeme nastrouhat nebo nakrájet na kousky a krátce povařit. Chuť zvýrazníme, pokud je v základu orestujeme společně s cibulkou. Polévky z mladých kedluben jsou lahodné a jednoduché.
Pečené mladé kedlubny
Oblíbenou přípravou mladých kedluben je jejich pečení. Jednoduše je stačí nakrájet na silnější hranolky, okořenit, pokapat olejem a upéct dozlatova v troubě. Můžete je však přidat i do pečených těstovinových jídel a bramborových jídel z jednoho pekáčku. Výbornou variací jsou pečené plněné kedlubny, které vydlabeme a naplníme masovou směsí či sýry a zapečeme.
Dušené mladé kedlubny
Z mladých kedluben připravíme dušením výborný odlehčený oběd nebo večeři. Oblíbené jsou dušené na smetaně, které podáváme s vařeným vejcem a bramborami. Výborně se ke kedlubnám hodí mrkev a hrášek. Ochucené bylinkami a česnekem je lze servírovat jako přílohu k masu - kuřecímu, vepřovému i hovězímu.
Smažené mladé kedlubny
Smažené kedlubny jsou mírně nasládlé, uvnitř měkké a na povrchu s křupavou kůrkou. Hodí se jako samostatný lehký hlavní chod nebo příloha. Silnější plátky kedluben obalujeme jako řízky v trojobalu a smažíme dozlatova. Můžeme je ochutit také bylinkami, česnekem a sýrem. Výborné jsou i kedlubnové placky na mnoho způsobů se zeleninou, sýrem či masem.
Komentáře