Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mladé kedlubny sklízíme poměrně brzy po výsadbě, kdy mají velikost tenisového míčku. Právě takové kousky jsou chuťově šťavnaté a lehce nasládlé. V kuchyni je využíváme do mnoha pokrmů, kterým dodají svěžest a křupavost.

Kedlubny jsou oblíbenou zeleninou, která se hojně vyskytuje na našich zahrádkách. Sklízíme je včas, dokud jsou křehké a ne dřevnaté. Mladé kedlubny jsou chuťově nejlepší a často je není třeba ani loupat, stačí pouze umýt. Vychutnáme si je nejen v syrové podobě, famózní jsou také pečené či vařené. 

Saláty z mladých kedluben

Mladé kedlubny jsou jako stvořené pro přípravu svěžích jarních salátů. V syrové podobě si zachovají všechny vitamíny i křupavost. Kedlubny nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kousky a smícháme s oblíbenou jarní zeleninou v podobě mrkve, ředkviček, okurky, ale i s nakrájenou uzeninou a sýrem. Chutě propojíme bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo majonézou. 

Pomazánky z mladých kedluben

Pomazánka z kedlubny je rychlá a jednoduchá. Výborně se hodí nejen k večeři, ale i na chlebíčky či jako dip. Kedlubnu nastrouháme nahrubo a v případě příliš šťavnatého kousku slijeme přebytečnou vodu. Přidáme čerstvý sýr, pomazánkové máslo nebo tvaroh a dochutíme solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat čerstvé bylinky, nakrájené ředkvičky nebo prolisovaný česnek.

Polévky z mladých kedluben 

Kedlubny se hodí nejen do vývarů, ale také do zeleninových či krémových polévek. Do polévky ji můžeme nastrouhat nebo nakrájet na kousky a krátce povařit. Chuť zvýrazníme, pokud je v základu orestujeme společně s cibulkou. Polévky z mladých kedluben jsou lahodné a jednoduché. 

Pečené mladé kedlubny

Oblíbenou přípravou mladých kedluben je jejich pečení. Jednoduše je stačí nakrájet na silnější hranolky, okořenit, pokapat olejem a upéct dozlatova v troubě. Můžete je však přidat i do pečených těstovinových jídel a bramborových jídel z jednoho pekáčku. Výbornou variací jsou pečené plněné kedlubny, které vydlabeme a naplníme masovou směsí či sýry a zapečeme. 

Dušené mladé kedlubny 

Z mladých kedluben připravíme dušením výborný odlehčený oběd nebo večeři. Oblíbené jsou dušené na smetaně, které podáváme s vařeným vejcem a bramborami. Výborně se ke kedlubnám hodí mrkev a hrášek. Ochucené bylinkami a česnekem je lze servírovat jako přílohu k masu - kuřecímu, vepřovému i hovězímu. 

Smažené mladé kedlubny

Smažené kedlubny jsou mírně nasládlé, uvnitř měkké a na povrchu s křupavou kůrkou. Hodí se jako samostatný lehký hlavní chod nebo příloha. Silnější plátky kedluben obalujeme jako řízky v trojobalu a smažíme dozlatova. Můžeme je ochutit také bylinkami, česnekem a sýrem. Výborné jsou i kedlubnové placky na mnoho způsobů se zeleninou, sýrem či masem. 

Na závěr pro vás máme inspiraci na famózní kedlubnové zelí. Oproti běžnému zelí je rychlejší na přípravu, protože kedlubny stačí pouze nastrouhat. Toto zelí má jemnější a sladší chuť a hodí se k jakémukoliv oblíbenému pečenému masu. Přípravou vás provede náš videonávod. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli