Jak využít ricottu v kuchyni? Skvěle chutná ve slaných i sladkých pokrmech
Ricotta je italský sýr, který se vyrábí ze syrovátky kravského mléka, vyrobit se však dá i z mléka ovčího či kozího. Má lehce nasládlou mléčnou chuť, proto se hodí zejména do sladkých pokrmů, využijeme ji ale i ve slané kuchyni.
Svou strukturou ricotta lehce připomíná tvaroh. Využijeme ji, pokud si chceme připravit dietnější pokrm, protože v porovnání s ostatními sýry obsahuje nižší množství tuku.
Mohlo by vás zajímat
Využití ricotty v kuchyni
Ricotta má široké využití. Níže vám přinášíme několik tipů, jak s ní v kuchyni pracovat:
- Ricotta se objevuje především v italské kuchyni. Používá se do raviol, připravují se z ní omáčky k těstovinám nebo k rizotu.
- Kromě různě ochucených omáček můžeme ricottu přidat i do nádivky, kterou plníme kuřecí prsa.
- Zamícháním ricotty do těsta na pečivo zvýšíme jeho výživovou hodnotu, ale zpracujeme i zbytek ricotty z předchozího vaření.
- Ricottou zjemníme bramborovou kaši, kterou dále ochutíme pórkem nebo jarní cibulkou.
- Připravíme z ní pomazánku, kterou můžeme mazat na pečivo nebo ji použít na přípravu zdravých jednohubek z cukety.
- Z ricotty uděláme jemné knedlíčky do polévky, které jsou hotové za pár chvil a skvěle se hodí do domácího vývaru.
- Přidání ricotty do polévky je zdravější způsob, jak zjemnit krémové zeleninové polévky.
- Vytvoříme z ní také halušky či noky, které lze servírovat nasladko i naslano.
- Ricottou můžeme nahradit mascarpone v tradičním receptu na italské tiramisu. Dezert tak bude zdravější a méně hutný.
- Spolu s nasekanými pistáciemi by ricotta neměla chybět v náplni do sicilských cannoli.
- Ve sladkém pečení ricottu využijeme zejména při přípravě dortu cheesecake, ale i jako náplň do koláčů.
- Přimíchat ji můžeme také do těsta na palačinky. Stejně tak z ní vytvoříme sladkou, ale i slanou nátěrku do palačinek.
Smícháme-li ricottu s limetkovou kůrou, solí, růžovým pepřem a pažitkou, vznikne nám jednoduchá a chutná náplň do těstovin. Ještě zdravější však bude, pokud těstoviny vyměníme za červenou řepu, jak ukazuje následující videorecept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět tipů na úžasné jedlé dárky: Radost udělá domácí likér, sirup na přípravu svařáku nebo třeba cibulovo-slaninová marmeláda
Felix Slováček se na Vánoce těší, ale s přípravou jídla moc nepomáhá: Jsem jen konzument, přijdu a všechno sežeru, říká
Komentáře