Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s jablečnými slupkami? Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc mají široké využití
Zdroj: Pixabay

Jablka jsou mimořádně vděčné ovoce, které využijeme v čerstvém stavu i při vaření. Pochutnáme si na nich, ať jsou syrová, pečená, dušená, ve formě dětské přesnídávky, džemu, moštu, v nádivce do koláčů či štrúdlů, ale také ve spojení s masem, pečená jako nádivka kachny.

V mnoha receptech, kde používáme jablka, je před samotnou přípravou nutné z jablek oloupat slupky. Tato obalová část jablíček obsahuje velký podíl vitamínů, minerálů a vlákniny a je velká škoda se jich zbavovat. Pokud už musíme jablka oloupat, nejprve je omyjeme, otřeme a teprve pak oloupeme. Čisté slupky pak dále využijeme.

Jak využít jablečné slupky

Stejně, jako celá jablka, mají i jejich slupky velmi široké využití. Můžete vyzkoušet:

  • čaj z čerstvých slupek – Slupky ze 4 jablek spolu s 3 plátky citronu, kouskem celé skořice, hřebíčkem a badyánem krátce povaříme ve 4 šálcích vody, zakryté necháme 15 minut odstát a scedíme do hrnečků.

  • usušit je na křížaly – nejlépe v sušičce potravin. Používáme na uvaření voňavého čaje nebo jen tak na chroupání, na mls.

  • dobře usušit a pomlít (podrtit) a pak jimi sladit ovesné či jáhlové kaše

  • upéct z nich skořicové křupky – Jablečné slupky obalíme ve skořicovém cukru a na plechu upečeme v troubě do zlatohněda, do křupava.

  • čerstvé slupky přidat do smoothie jako sladící a ochucující prvek

  • spolu s dalšími jablečnými odřezky (jádřinci) použít slupky na výrobu jablečného octa

Využití se najde ještě mnohem více, ale důležité je nezapomenout, že i tento "odpad" můžeme smysluplně použít. Mnoho dalších inspirací, jak zpracovat jablka, najdete v našem receptáři.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky