Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Vanilkový lusk je poměrně drahé koření, ale jeho vůně je nenahraditelná. I když se vyrábí umělý vanilin, který běžně používáme, pravá vanilka voní jinak.
Vanilku koupíme jako fermentovaný a sušený lusk, mletou nebo v podobě extraktu. Extrakt se vyrábí vylouhováním vanilky v alkoholu. Správný extrakt je tmavý a hustý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nejlépe využít vanilku
- Vanilkový lusk rozřízneme podélně. Špičkou nože z něj vyškrábneme dřeň se semínky. Oboje využijeme při přípravě krémů, sladkých jídel, moučníků, nápojů a zmrzlin. Svoji vůni nejlépe rozvine při zahřátí a ve spojení s cukrem.
- Na přípravu krému vhodíme rozříznutý lusk i semínka do mléka nebo smetany a minutku povaříme. Necháme asi půl hodiny odstát, aby se rozvinula vůně. Pak můžeme samotný lusk vylovit, usušit a vložit do cukru k výrobě vanilkového cukru. Lusk lze použít opakovaně, pokud jeho vůně nezeslábne. To je velmi ekonomický způsob použití.
- Lusk nemusíme řezat. Lze jej použít do cukru v celku. Můžeme jej také s cukrem rozmixovat (1 lusk na asi 300 g cukru) tak, aby se v cukru stejnoměrně rozptýlil. Takový cukr bude velmi aromatický.
- Mleté vanilky stačí vždy množství na špičku nože, její vůně je velmi intenzivní. Uchováváme ji dobře uzavřenou, aby vůně nevyprchala.
- Také extrakt použijeme v malém množství, většinou ho stačí 1 kávová lžička. Pozor, neplést extrakt s uměle aromatizovanou esencí (trestí). Tresť dávkujeme jen po kapkách.
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Receptů na vanilkové rohlíčky je mnoho, vůně vanilky je ale všechny spojuje a tvoří z nich úžasně voňavé cukroví. Tato vůně totiž k Vánocům nerozlučně patří, a to nejen v podobě oblíbených vanilkových rohlíčků.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Buchtičky s krémem: Hrnkové těsto usnadní přípravu vláčných buchtiček a s voňavým vanilkovým krémem chutnají jak od babičky
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Jak na nejkřehčí a nejchutnější vanilkové rohlíčky, aby se staly vaší chloubou
Komentáře