Jak využívat kapary v kuchyni? Kvůli jejich silné chuti je používáme s mírou
Kapary jsou nerozvinutá zelená poupata kapary trnité, což je malý keř, který roste v oblasti Středozemního moře. Z toho důvodu se s kapary setkáváme zejména ve středomořské kuchyni. Koupit je však můžeme i u nás, proto vám poradíme, na co je v kuchyni používat.
Kapary koupíme ve slaném, případně octovém nálevu, tudíž chuť těchto malých poupátek je slaná až kyselá. Právě díky své silné chuti se používají jako dochucovadlo do mnoha slaných pokrmů. A kde všude najdou využití?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využívat kapary v kuchyni
Kapary v kuchyni používáme s mírou, aby jejich silná chuť nepřebila všechny ostatní ingredience v pokrmu.
- Nejčastěji se kapary přidávají do salátů. A to jak do salátů zeleninových, tak i do těch hutnějších těstovinových.
- Kapary můžeme přihodit k pečenému lososu na citrónu, ale i jiné rybě, kterou pečeme zabalenou v alobalu.
- Svoji slanou chuť kapary přenesou do nálevu z olivového oleje, do kterého nakládáme různé sýry nebo pečené červené kapie.
- Z kapar také připravíme pikantní máslový přeliv, který můžeme servírovat s vařeným chřestem, nebo si do něj namáčet pečenou zeleninu.
- Lžičkou kaparů dochutíme tatarský biftek. V tomto případě to ale s ochucovadly nepřeháníme, aby vynikla chuť kvalitního masa.
- Zajímavým překvapením jsou také tato poupátka schovaná ve smažených malých kuličkách mozzarelly.
- Kapary využijeme i při přípravě cuketového pesta, můžeme jimi také dochutit pomazánku na pečivo.
- Nasekané kapary přidají zajímavou chuť liptovskému sýru, který si doma vytvoříme z brynzy a změklého másla.
- Kapary ozvláštní tradiční bramborový salát. Nesmíme však zapomenout na to, jak moc jsou kapary slané, a myslet na to při dalším dochucování salátu.
- Slanou chuť kapar využijeme i do mletého masa, které orestujeme na zpěněné cibuli a česneku.
- Hojné zastoupení kapar nalezneme také v mnoha omáčkách - k těstovinám, ale i k masu.
Kapary v receptech často vidíme s dalšími pochutinami ze Středomoří, jako jsou olivy a sušená rajčata. Když k nim ještě přidáte kuskus a petrželovou nať, vznikne zdravý oběd, který je hotový za pár minut.
Komentáře