Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvalitní vývar je základem mnoha našich pokrmů. Můžeme ho popíjet i samotný, ale nejčastěji z něj připravujeme polévky nebo omáčky. V tomto článku si řekneme, jak připravit z vývaru základní omáčku, kterou můžeme snadno obměňovat.

Takovou základní omáčku by měla umět každá hospodyňka. Lehce z ní připravíme několik různých pokrmů a to pouhou záměnou surovin. Jako přílohu můžeme použít houskový knedlík, těstoviny nebo rýži. Pojďme se podívat, jak na to.

Jak připravit omáčku z vývaru

Pokud dodržíte náš postup, nemusíte se obávat hrudek v omáčce. Na závěr můžete omáčku zjemnit zakysanou nebo sladkou smetanou.

  1. Jako první si dáme vařit maso, které budeme k omáčce podávat. Studenou vodu dostatečně osolíme a přidáme koření, jaké se nám bude k omáčce hodit. Nejčastěji celý pepř, bobkový list a nové koření.
  2. Vaříme mírným varem, dokud není maso měkké. Následně vývar přecedíme.
  3. V hrnci, kde chceme vařit omáčku, si připravíme jíšku z hladké mouky a sádla nebo másla. Smažíme dozlatova.
  4. K hotové jíšce přilijeme třetinu vývaru a na mírném ohni vymícháme hustou kaši. Přidáme druhou třetinu vývaru a do vzniklé řidší kaše zapracujeme zbývající část vývaru. Získáme tak dokonale hladkou, světlou omáčku.
  5. Když do omáčky přimícháme namočené sušené houby, máme houbovou omáčku. Vmícháním rajského protlaku a dochucením cukrem máme rajskou omáčku a pokud do jíšky ke konci smažení vmícháme sladkou mletou papriku, uvaříme chutnou omáčku ke slepici na paprice, kterou zjemníme zakysanou smetanou.

Z takové základní omáčky můžete získat několik rozličných jídel. Navíc je zde místo i pro kuchyňské experimenty. Nebojte se proto omáček a nechte se od nás inspirovat. Podle našeho videoreceptu si můžete uvařit třeba lahodnou okurkovou omáčku s vepřovým masem.

 

Komentáře

Další tipy a triky