Prskání tuku na pánvi je nepříjemné a hlavně nebezpečné. Vyzkoušejte naše tipy a rady, jak tomu zabránit
Prskání tuku na pánvi při smažení je nepříjemný, dokonce nebezpečný jev. Dá se mu ale zabránit, když se budeme řídit jednoduchými pravidly.
Tuk při prsknutí nekontrolovaně létá do okolí a může nás ošklivě popálit. Také okolí pánve pak musíme čistit. Proto při smažení dodržujeme určité zásady a využijeme některé vychytávky, protože malérům se má předcházet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak bránit prskání tuku
- Pánev i veškeré pomůcky ke smažení musí být suché.
- Pánev můžeme před smažením potřít tenkou vrstvou octa, který má schopnost absorbovat vodu.
- Potraviny, které vkládáme do horkého tuku, nesmí být mokré ani na nich nesmí být krystalky námrazy.
- Do pánve vhodíme špetku soli, zahřejeme a pak teprve přidáme tuk. Sůl při smažení případnou vlhkost natáhne do sebe.
- Pokud zakrýváme smaženou potravinu poklicí, musíme při jejím odkrývání dát pozor, aby vysrážená pára nekápla zpět do pánve nebo kastrolu.
- V prodeji jsou silikonové poklice s otvory, které zabrání rozstřikování tuku do okolí a zároveň tudy může odcházet pára.
Důležitá je i znalost první pomoci při případném karambolu. Popálené místo na kůži chladíme proudem studené vody. Poprskaný sporák a jeho okolí jednoduše vyčistíme saponátem, roztokem kyseliny citronové nebo parním čističem.
Komentáře