Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není nad vlastní zavařené okurky, kterými se můžeme zásobit na celý rok dopředu. Aby se celá várka povedla a okurky byly chutné, křupavé, a aby se nezkazily, je třeba s nimi patřičně zacházet. Poradíme, co je třeba udělat.

Samotnému nakládání okurek předchází několik kroků. Mnohým se možná z dětství vybaví vzpomínka na vanu plnou okurek. Ale víte, proč tam ty okurky byly? Z jakého důvodu? Netřeba v tom hledat nějakou záludnost, okurky je potřeba jednoduše umýt a protože jsou často špinavé od zaschlého bláta, namočení jim prospěje.

Jak zacházet s okurkami před zavařením

Zpracováváme-li vlastní úrodu, víme, že je chemických postřiků prostá, případně máme přehled o tom, co jsme aplikovali. O okurkách z trhu se to tvrdit nedá, proto je dobré nechat je máčet ve vodě delší dobu, případně vodu několikrát vyměnit.

  • Než nastane doba, kdy okurky budete zavařovat, uskladněte je na suchém a temném místě, ideálně při nižších než pokojových teplotách.
  • Je důležité okurky před zavařením důkladně umýt, někdy i nechat odmočit zaschlé bláto. 
  • Nebojte se na špinavé okurky vzít měkký kartáček, kterým je pořádně očistíte. Hodit se bude i nová houbička na nádobí.
  • Přeberte a vyhoďte špatné okurky.

Zadařilo se a úroda je větší než jste čekali? Připravte z okurek čalamádu nebo oblíbené kvašáky, které můžete ochutnat nejdříve po sedmi dnech.

 

Další tipy a triky