Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zachránit připálenou omáčku. Jak připálení předejít a co s omáčkou, když se přichytí ke dnu
Zdroj: Top recepty

Tradiční "poctivé" omáčky jsou chloubou naší kuchyně, ať už se jedná o rajskou, svíčkovou, křenovou, houbovou nebo třeba koprovou. Jenže při jejich vaření nás čeká několik úskalí, která musíme zvládnout, aby výsledek stál za to. Jedním z nich je zabránit připálení omáčky.

Omáčky vyžadují míchání a hlídání. Zahušťujeme je buď jíškou nebo záklechtkou. Záleží na vás, který způsob použijete, ale po zahuštění je potřeba ještě omáčku dobře provařit, a to alespoň dvacet minut. Jenže to je právě kritický čas, kdy se omáčka snadno přichytí ke dnu.

Jak předejít připálení omáčky

Pokud už jste omáčku někdy připálili, nejspíš si dáte příště pozor, aby se to neopakovalo. Předejdeme tomu použitím kvalitního hrnce se silnějším dnem, mírným varem a dobrým mícháním ode dna. Pokud máte i tak pocit, že se omáčka trošku přichytává, hned ji odstavte a přelijte do jiného hrnce. Raději o hrnec na mytí více, než mít omáčku připálenou.

Připálit omáčku může i ta nejlepší hospodyně. Ale když k tomu dojde, tak je často tím nejlepším řešením nepovedenou dávku hned vyhodit. Připálené chuti se zbavuje těžko a hlavně, něco takového není tím, co bychom chtěli jíst a nabízet rodině. 

  • Jakmile se nám omáčka začne přichytávat ke dnu, to první a nejdůležitější je, ji bez dalšího míchání ihned přelít do jiné nádoby. Nesmí se do ní dostat žádné přichycené kousky ode dna.
  • Při přelévání zjistíme, jestli se omáčka ke dnu pouze lehce přichytila, nebo se již objevila připálenina. Podle toho vyhodnotíme, jestli ji budeme zachraňovat, nebo se jí raději vzdáme. Pokud se již objevila tmavá připálenina, doporučujeme vyhodit.
  • V prvním kroku při zachraňování, pokud došlo jen k mírnému přichycení, omáčku nejprve přecedíme přes síto (cedník).
  • Osvědčeným způsobem, jak zlepšit chuť, je přidat do omáčky celou bramboru nebo mrkev a deset minut ji v omáčce povařit. Postup je možné opakovat s další bramborou nebo mrkví. Omáčka by pak v sobě neměla mít žádné nepříjemné aroma, ale pokud má, raději se jí zbavte.
  • Jednou z možností, kterou používaly naše babičky, je přidat do omáčky korkový špunt, a to nejlépe do čajového sítka, a poté ho v polévce povařit. Korek by měl připálené aroma pohltit, nicméně je riziko, že z polévky pak budete pro změnu cítit korek. Tento postup nedoporučujeme.
  • Pokud vaše omáčka za záchranu stojí, doplňte ji ještě vhodným kořením, případně i smetanou pro jemnou chuť. 

Na závěr pro vás máme lákavou inspiraci na výbornou rajskou omáčku, můžete ji uvařit podle názorného videa, a hlavně pozor na připálení.

Budeme rádi, když do komentářů pod článek napíšete vaše postřehy, jak si poradit s připálenou omáčkou. Snažíte se ji ještě zachránit nebo ji raději hned vyhodíte? 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky