Jak zachránit připálenou omáčku. Jak připálení předejít a co s omáčkou, když se přichytí ke dnu
Tradiční "poctivé" omáčky jsou chloubou naší kuchyně, ať už se jedná o rajskou, svíčkovou, křenovou, houbovou nebo třeba koprovou. Jenže při jejich vaření nás čeká několik úskalí, která musíme zvládnout, aby výsledek stál za to. Jedním z nich je zabránit připálení omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předejít připálení omáčky
Co s připálenou omáčkou
Připálit omáčku může i ta nejlepší hospodyně. Ale když k tomu dojde, tak je často tím nejlepším řešením nepovedenou dávku hned vyhodit. Připálené chuti se zbavuje těžko a hlavně, něco takového není tím, co bychom chtěli jíst a nabízet rodině.
- Jakmile se nám omáčka začne přichytávat ke dnu, to první a nejdůležitější je, ji bez dalšího míchání ihned přelít do jiné nádoby. Nesmí se do ní dostat žádné přichycené kousky ode dna.
- Při přelévání zjistíme, jestli se omáčka ke dnu pouze lehce přichytila, nebo se již objevila připálenina. Podle toho vyhodnotíme, jestli ji budeme zachraňovat, nebo se jí raději vzdáme. Pokud se již objevila tmavá připálenina, doporučujeme vyhodit.
- V prvním kroku při zachraňování, pokud došlo jen k mírnému přichycení, omáčku nejprve přecedíme přes síto (cedník).
- Osvědčeným způsobem, jak zlepšit chuť, je přidat do omáčky celou bramboru nebo mrkev a deset minut ji v omáčce povařit. Postup je možné opakovat s další bramborou nebo mrkví. Omáčka by pak v sobě neměla mít žádné nepříjemné aroma, ale pokud má, raději se jí zbavte.
- Jednou z možností, kterou používaly naše babičky, je přidat do omáčky korkový špunt, a to nejlépe do čajového sítka, a poté ho v polévce povařit. Korek by měl připálené aroma pohltit, nicméně je riziko, že z polévky pak budete pro změnu cítit korek. Tento postup nedoporučujeme.
- Pokud vaše omáčka za záchranu stojí, doplňte ji ještě vhodným kořením, případně i smetanou pro jemnou chuť.
Na závěr pro vás máme lákavou inspiraci na výbornou rajskou omáčku, můžete ji uvařit podle názorného videa, a hlavně pozor na připálení.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma rajská omáčka: Uvařme poctivou českou klasiku tak, aby byla dokonalá
7 nejlepších omáček naší kuchyně: Jedinečné recepty našich maminek a babiček si předáváme jako poklad
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Komentáře