Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lepek, známý i jako gluten, je obsažen v žitu, pšenici, ječmenu i ovsu. Osobám s nesnášenlivostí lepku nebo s citlivým zažíváním způsobuje nejen zažívací problémy. Proto se tyto osoby musí lepku v potravinách vyhýbat.

Může to znít děsivě, ale není to nic, na co by již nebylo nalezeno řešení. Důležité je se potravinám s lepkem vyhýbat opravdu důsledně. Omáčky, guláš, ale i jiné pokrmy lze bez problému zahustit i bezlepkově, a to snadno a rychle. 

Jak zahušťovat bez lepku

Všechny alternativy zahušťování jsou dostupné téměř v každém obchodě:

  • Zahušťovat lze rozmixováním zeleniny v pokrmu. Z omáčky tak stačí vyjmout maso, případně i koření a rozmixovat obsah hrnce. Poté maso vraťte do omáčky, prohřejte a můžete podávat.
  • K dostání jsou nejrůznější jednodruhové mouky bez obsahu lepku – kukuřičná, pohanková, rýžová, pohanková nebo z různých luštěnin. Skvělá je i cuketová mouka z vlastních přebytků.
  • Víte, že jíšku můžete připravit i z pohankové, rýžové nebo také čirokové mouky?
  • K zahuštění pokrmu však lze využít i základní potraviny, např. cibuli, vejce, brambory nebo smetanu.
  • Stejně dobře poslouží i pohankové nebo jáhlové vločky.
  • Existují nejrůznější bezlepkové směsi, které se hodí i k zahuštění. Důležité je číst etikety se složením na jejich obalech.
  • Použít můžete nejen kukuřičný či bramborový škrob, ale také oblíbenou hrašku.
  • Podle typu pokrmu lze zahušťovat lněnými nebo chia semínky, ať už rozemletými nebo předem namočenými ve vodě.
  • TIP: Nejjednodušším postupem je redukce tekutiny, poté není zahušťování vůbec potřeba.

V dnešní době lze plnohodnotně jíst (a žít) i s nejrůznějšími intolerancemi. Důležité je však hlídat složení u všech kupovaných potravin. Máte s náhradami lepku nějaké zkušenosti? Podělte se s ostatními o vaše postřehy v komentářích.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky