Jak zahustit omáčku jíškou. Máme pro vás jednoduchý postup
Jíška má nezastupitelnou funkci při zahušťování omáček i polévek. Připravit jíšku není nic složitého, ale je potřeba věnovat jí trochu péče. Bez míchání to totiž nepůjde a pokud se vám jíška připálí, už ji nezachráníte a musíte začít znovu.
Na co je vlastně jíška? Proč je dobré jídlo zahustit? Protože vodnatá omáčka nejen vypadá nevzhledně, ale ihned se vsákne a rozmočí knedlík, steče po těstovinách, bramborách i rýži a neochutí je. Oproti tomu krémová omáčka krásně přilne k příloze na talíři, ochutí ji a ještě hezky vypadá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit omáčku jíškou
Světlá jíška zahušťuje nejsilněji a nejlépe.
- Do čistého kastrůlku si rozpustíme máslo, do kterého vmícháme hladkou mouku. Směs začne pěnit a bublat. Za častého míchání smažíme asi minutu.
- Pokud chcete zlatavou jíšku, smažte déle, okolo 5 minut.
- Po odstavení jíšky z plotny je třeba ji ještě asi půl minuty míchat, aby se nepřipálila z horkého hrnce.
- Do takto připravené jíšky můžeme nalít jednu třetinu tekutiny a míchat. Pokud je přilévaná tekutina teplá, rychle vše zhoustne v kaši. V ten moment nalijeme druhou třetinu tekutiny a opět mícháme. Nakonec dolijeme i zbytek tekutiny.
- Přivedeme k varu a necháme vařit 15–20 minut. Nezapomeňte míchat, aby se omáčka nepřipálila.
Zahustit jíškou už umíte, a teď ještě nějaký dobrý recept. Co třeba tento na rajskou omáčku?
Komentáře