Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud jste stále ještě se sběrem pampelišek váhali, právě teď je nejspíš poslední možnost vyrazit a krásné žluté květy v plném květu posbírat a využít na přípravu pampeliškového medu, který je voňavým sladidlem se zlatavou barvou.

Pampeliškový med je konzistencí řidší než klasický med od včelek. Také se liší i chutí, která je specifická, květinová a lehce nahořklá. Rozhodně stojí za vyzkoušení, protože jej můžeme využít jako výborné sladidlo do limonád, čajů, kaší, ale i k namazání na pečivo. Zdá se vám i po vychladnutí příliš tekutý? Poradíme, co s tím. 

Jak zahustit pampeliškový med

Pampeliškový med obsahuje více vody než běžný med, a proto je i tekutější. Správně by měl pomalu stékat ze lžičky. Také počítejte s tím, že po úplném vychladnutí má tendenci ještě trochu zhoustnout. A jak jej zahustit? 

  1. Delším povařením medu - čímž se odpaří voda a med zhoustne. Průběžně med mícháme a vaříme na mírném ohni. Důležité je, aby med nezačal hnědnout, ztratil by na kvalitě i chuti. 
  2. Přidáním pektinu - což je želírovací látka běžně v obchodě dostupná, případně ji můžeme dobře nahradit použitím menšího množství jablečného džusu, který pektin také obsahuje. Změníme tím však i chuť medu. 
  3. Přidáním cukru nebo rovnou želírovacího cukru - cukr přidáváme postupně a nejlépe pouze v malém množství. 

Voňavý pampeliškový med si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás provede postupem krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli